Нов връх за Биткоин

Ако човек въведе английската дума за лале – tulip, в гугъл, първата асоциирана дума, която търсачката ще покаже, е "треска". "Треска за лалета" e най-новата любовна драма по кината. Филмът разказва за любовта, възникнала между млад художник и богатата съпруга на холандски търговец. Епохата, в която двамата се влюбват, е първата половина на XVII век, когато в Холандия цените на лалетата достигат стойности, съизмерими с десетгодишния доход на опитен занаятчия.
Изстрелвайки се до цена 6306 долара за единица, криптовалутата Bitcoin окончателно се нареди в категорията „лалета" и нарастващ брой инвеститори си дават сметка, че влагайки във виртуалната валута, може скоро да се окажат в низходящия район от кривата на доходността, а той е много стръмен (вижте графиката с историята на котировките).
Паралелите между криптовалутата и лалетата не спират дотук. Покрай луковиците на красивото цвете в Холандия поскъпват и някои други декоративни растения, макар и не със същата доходност.
В днешната реалност Bitcoin вдъхнови създаването на множество криптовалути, които също изживяват своя моментен пик. Най-популярната сред алтернативите е Eterum, но броят им расте постоянно.
Резултатът от това е, че пазарната капитализация (текущата цена, умножена по наличните бройки) при Bitcoin е 102.6 милиарда долара, а при Eterum тя достига 29.5 милиарда при реален оборот, който е десетократно по-нисък.
Причината е, че всеки предприемач с убедителен план днес може да набере капитал, предлагайки закупуването на негова собствена криптовалута. През миналата седмица стана ясно, че акциите на една компания поскъпнали четирикратно само защото добавила към името си думата Blockchain – операцията, която компютрите извършват, "копаейки" криптовалути за техните собственици.
Нерационалността при инвестициите в криптовалути вече е стигнала връхна точка. Докато фундаменталните фактори, влияещи върху цената, отдавна са трудни за оценяване, единственото оправдание за придобиването на една или друга валута е, че другите го правят и печелят.
Фундаментален фактор с влияние върху цената например е разширяване на кръга от държави, където тези валути може легално да се използват като платежно средство (другият е изчислителната мощ, впрегната в "копаене" на валутите), като и двата са трудни за количествено оценяване. Добрата "новина" от вчера е слухът, че Китай може да позволи разплащанията с криптовалути. Според анализите в интернет, ако това се случи, цената на един Bitcoin може да прескочи психологическото ниво от 10 000 долара. Уловката е, че нито една сериозна икономическа медия все още не е тиражирала този слух. Всъщност съществува цяла индустрия, чиято задача е да "напомпва" цената на криптовалутите, и това трябва да се има предвид.
Големият проблем е, че уважаваните и наложени анализатори вече нямат съгласие по въпроса що за стока са криптовалутите. Според главния изпълнителен директор на JP Morgan Джейми Димън това е измама. На същото мнение е и Джордан Белфорд, по-известен у нас като "Вълкът от Уолстрийт". Според него измамата е толкова жестока, че не може да се сравни с никое от безобразията, които той е извършил.
За сметка на това обаче милиардерът и рисков капиталист Питър Тиъл, който според класацията на Forbes е сред най-успешните инвеститори в технологичния пазар – намира страхотен потенциал в криптовалутите. И може да е напълно прав. Проблемът е, че зад тях не стои никаква фундаментална стойност, а влияещите фактори са почти невъзможни за оценяване. Казано по друг начин – търсенето и предлагането е функция единствено на пазарния сантимент, а това прави инвестицията в криптовалути като полет с експериментална технология и без възможност за предпазен парашут.

Станете почитател на Класа