Златото ще поскъпва

В началото на октомври в Лондон една от водещите консултантски компании за благородни метали в света, Metals Focus, представи прогнозите си за 2018 г. наред с годишен анализ за деветмесечието на тази година. Глобалните макроикономически и геополитически фактори бяха и продължават да бъдат с положително влияние върху представянето на благородните метали през 2017 г. Щатският долар е по-скоро в низходящ тренд, а популизмът в Европа е във възход. Ядрената военна програма на Северна Корея и агресивните изказвания на нейния ръководител предизвикват аналогична реакция от страна на САЩ, чиято непредвидимост в последно време се засилва.
При всички тези обстоятелства е логичен въпросът защо цените на благородните метали нарастват толкова бавно? Среброто и платината не могат да достигнат ценовите си нива от 2016 г. Златото, което запазва възходящ тренд, ще отбележи едва около 2% ръст спрямо цените през миналата година. Отговорът е – основната причина е намалелият интерес на професионалните инвеститори към инвестиции в злато в краткосрочен и средносрочен план. На фона на все още силния пазар на ценни книжа възможността да се инвестира в злато, дори само частично, не е примамлива. Въпреки че корекции ще има и тогава печеливши ще станат онези, които са останали верни на благородните метали в дългосрочен план.
Цени и трендове
Единственият благороден метал, който се представя впечатляващо през тази година, е паладият. От началото на 2017 г. цената му се е увеличила с повече от 30%, като за първи път от 2001 г. насам изпреварва платината. Този процес е обусловен основно от сериозния физически дефицит на паладий от 2012 г. насам. Наличностите в края на 2010 г. са били 560 тона, докато към края на 2017 г. се очаква да бъдат 430 т. Големи сделки се извършват на Нюйоркската метална борса, в Китай също има спекулативни покупки с голям обем. Очакванията на анализаторите са цената на паладия да достигне средно ниво 880 щ. долара за 2018 г.
Но да се върнем на златото – основния благороден метал – финансов инструмент, интересен за българските и световните инвеститори. През септември цената му достигна 13-месечен връх от 1350 щ. долара (1120 евро) за тройунция, отбелязвайки ръст 18% в сравнение с цената в началото на тази година. Покупките в този момент нараснаха двойно на годишна база и достигнаха 787 тона, но процесът включваше и много ликвидации на къси позиции, които доведоха до нов спад в цената. В момента тя отново е над 1300 щ. долара и 1100 евро за тройунция.
Преглед на случващото се показва, че вълните в движението на цената на златото стават по-къси, а спадовете по-кратки и на по-високи нива. Вероятно това ще окуражи институционалните инвеститори да залагат повече на златото през 2018 г. В момента, въпреки че нарастването на цената му е значително по-слабо, отколкото в периода 2010 – 2013 г., продажбите в Близкия изток и Китай се увеличават непрекъснато, а минният добив отбелязва рекордни нива. При условие че ниските лихви и скептицизмът относно възхода на американската икономика стимулират инвестициите в злато, прогнозата за 2018 г. е увеличение на цената му с 10% и достигане на ниво от 1400 щатски долара за тройунция.
Среброто, което винаги е тясно свързано с интереса към златото, би трябвало да се възползва от възходящия тренд на жълтия метал и да увеличи цената си до около 20 долара за тройунция догодина. Въпреки това обаче търсенето на сребърни кюлчета и монети остава на едно от най-ниските си нива за последните десет години. По-оптимистична е картината на индустриалното потребление на сребро, което се очаква да нарасне с около 2%. Подобна е ситуацията и в бижутерията, където потреблението на сребърни изделия се увеличава, особено в Китай и Западна Европа.
Борсова търговия и инвестиции
Благородните метали отбелязват рекордно високи нива на борсова търговия през първите осем месеца на тази година, като ръстът е доминиращ на западните пазари, докато в Китай и Индия търговските обороти са слаби. Общото количество на притежаваните ETP (борсово търгувани продукти) в злато в инвестиционните портфейли е нараснало с 6% до 2295 тона към края на август т.г., но като стойност ръстът е значително по-висок – 16%.
Инвестициите във физическо злато под формата на кюлчета и монети са се увеличили с 5% през 2017 г. и се очаква да достигнат в края на годината 1081 тона – най-доброто постижение на пазарите от 2013-а насам. Две са страните, в които инвестициите намаляват и позициите в злато се ликвидират – САЩ и Япония. От другата страна на везните са други две страни: Китай и Турция, които общо добавят 70 тона в световното потребление на благородния метал. Като цяло европейските инвестиции във физически притежавано злато нарастват с 5% през първата половина на т.г. Своеобразни рекордьори в този процес са Германия и Франция, където несигурността около изборите и ниските, дори отрицателни лихвени проценти повлияха сериозно на инвеститорския интерес. Нещо повече, от 2008 г. насам Германия се превърна в един от най-големите инвестиционни пазари за злато, като през 2016 г. например около 6 милиарда евро са инвестирани в различни златни продукти. По мнението на няколко големи консултантски компании пазарът там има неразгърнат потенциал за развитие и навлизане на нови продукти и фирми.
Пазарът на бижута
Накрая няколко думи и за бижутерията. Традиционно около 75 – 80% от всички златни бижута се продават в развиващите се страни. Два от най-големите пазари за бижутерия са в Китай и Индия, където немалка част от населението няма финансови знания и култура, нито достъп до банково обслужване и модерни финансови продукти. Тази е основната причина златните накити там да се използват като инвестиция за тежки времена дори в наши дни. В Индия например поне 25 – 30% от закупените златни бижута са с инвестиционна цел, а не за носене, докато в Китай този дял е много по-висок и достига 85% от реализираните обеми. Сравнително слабото през последните години търсене на златна бижутерия в тези страни се засилва, като в Индия ръстът на продажбите през втората четвърт на 2017 г. е 41%. Като цяло обаче продажбите на бижута през първата половина на тази година остават под 1000 тона, определящо за което е намалялото търсене на златни накити в Китай. Значителното повишаване на цената на златото през август и септември т.г. също може да окаже дъмпингов ефект върху интереса към бижута от благородни метали.
Д-р Валентина Григорова – Генчева

Станете почитател на Класа