Петролът сорт брент поскъпна

Петролните цени задълбочиха възходящото си движение по време на търговията в понеделник, като петролът сорт брент поскъпна към важната бариера от 61 долара за барел за пръв път от повече от две години насам, докато фючърсите на американския лек суров петрол достигнаха нови 8-месечни върхове около 54,50 долара за барел.
В основната на рязкото поскъпване на "черното злато" от миналата седмица насам стоят спекулации, че ОПЕК и другите важни производители ще се споразумеят за удължаване на срока на настоящото споразумение за ограничаване на петролните добиви. Говори се, че на предстоящата следваща официална среща на ОПЕК на 30-ти ноември може да се стигне до сделка, според която срокът на действие на договореното в края на 2016-а година споразумение за съкращаване на добивите с около 1,8 млн. барела на ден ще бъде удължен до края на 2018-а година. Към този момент пактът, чийто срок вече беше удължен по-рано тази година, трябва да остане в сила до март 2018-а година, но в последно време Саудитска Арабия и Русия изглеждат все по-склонни на по-нататъшно удължаване на действащото споразумение до края на следващата година.
В подкрепа на подобно разширяване на постигнатото преди около година споразумение беше изказване през уикенд на саудитският принц Мохамад бин Салман.
Тези спекулации допринесоха за ново поскъпване на петрола в началото на днешната търговия след ценови печалби от около и над 4% през изминалата седмица. По-рано днес фючърсите на петрола сорт брент с доставка през декември 2017-а година се повишиха с 0,5% към 61 долара за барел, достигайки най-високо от юли 2015-а година насам. Последва известно отстъпление, но въпреки това петролът сорт брент продължава да се търгува стабилно над важната психологическа бариера от 60 долара за барел.
Декемврийските фючърси на американския лек суров петрол пък поскъпнаха с 0,6% към 8-месечен връх от 54,46 долара за барел (най-високо ниво от края на месец февруари) преди да опитат известна стабилизация около и малко под 54 долара нивото.
Междувременно анализатори на банката JP Morgan Chase повиши съществено техните прогнози за петролните цени през следващата година. Те вече очакват средно ниво на петрола сорт брент от около 58 долара за барел (с 11 долара над тяхната предишна прогноза) и на американски лек суров петрол около 54,63 долара за барел (ръст с 11,4 долара спрямо предходната им прогноза).
Според голямата американска банка, завишените прогнози отразяват намалените петролните добиви от и извън ОПЕК, както и по-високият растеж на очакваното потребление, което да доведе до по-нататъшно затягане на пазара на важната енергийна суровина.

Станете почитател на Класа