Годишна конференция на Индевър в София

Ако имате малък бизнес и държите той да си остане такъв, ок. За тези, които търсят експанзия към международни пазари и създаване на компания със стойност от десетки и стотици милиони, пътят почти задължително минава през различни кръгове на набиране на капитал и привличане на правилните партньори. Точно на този етап от фирменото разрастване бе посветена и годишната конференция на предприемаческата мрежа „Индевър" (Endeavor), която за първи път се състоя в България и събра над 200 предприемачи и мениджъри от 27 страни.
Начините за привличане на финансиране варират както според сектора, в който оперират компаниите, така и според възвръщаемостта, която обещават, но също и според размера на търсеното финансиране, стана ясно от изказванията на участниците.
Любими на фондовете за рисков капитал са технологичните фирми, защото имат най-голям потенциал да носят възвръщаемост над 1000%. А точно такава е необходима, за да може рисков фонд да си покрие загубите от губещите начинания, които е подкрепил, и да поддържа нормата на печалба, която обещава на своите инвеститори, обяснява Алън Тейлър, управляващ директор на „Катализатор Индевър" (Endeavor Catalyst). Това е дъщерна структура на организацията, имаща за цел да съдейства на перспективни фирми за развитие на техните планове и намирането на повече от един инвеститор, като участва и със собствени ресурси.
Ако конкретна компания например се нуждае от един милион евро или долара, то най-вероятно трябва да потърси финансиране от фондове за рисков капитал или от такива за дялови инвестиции. Разликата е, че първият тип инвеститори търсят възвръщаемост от десет пъти и повече, а дяловите компании поемат по-нисък риск, срещу доходност от 200 до 600%. Целта на фондовете е да помогнат на конкретната компания да достигне 8- или дори 9-цифрена стойност, след което да осребрят вложенията си чрез публично предлагане на фондовата борса или чрез директна продажба на тяхното участие.
Ако обаче фирмата е нишова, изисква инвестиция под половин милион долара и крие потенциал за печалби от милиони, най-полезно за нея е да потърси финансиране от т. нар. „бизнес ангели", препоръчва Карел Облук, бивш главен изпълнителен директор на AVG Technologies (първата компания от Източна Европа, излязла на Нюйоркската фондова борса). Това са обединения на вече успешни предприемачи и професионални инвеститори, търсещи възможности за инвестиции в компании с потенциал за високи печалби, които заради малкия си размер не се забелязват от „радара" на големите инвестиционни фондове. Това може дори да бъде и предимство, защото осигурява потенциал за още по-голяма възвръщаемост, смята Карел Облук. Той сочи като пример AVG Technologies, която благодарение на бизнес модела си е имала стойност от един милиард долара, но преди листването на борсата в Ню Йорк все още не е била известна на широката публика. Същите възможности според него може да се открият и пред български компании. Ключовото е да се търси международна експанзия, защото всеки от източноевропейските пазари поотделно е малък и не предоставя възможности за създаване на стойност, която да е съизмерима с тази на големите международни компании.
Точно за развиване на потенциала на компаниите от региона все по-активно ще оперира представителството на „Индевър" в България. Предприемаческата организация, която осигурява подкрепа не само чрез финансиране, но и чрез ментори и платформа за сътрудничество с други компании от създадената от нея мрежа, вече се е запознала с бизнеса на повече от 120 български фирми. Осем от тях са допуснати в мрежата и преминават през следващите етапи на развитие.

Станете почитател на Класа