Еврото поевтиня

Еврото падна бързо с 1% спрямо щатския долар, след като Европейската централна банка обяви планове да "ореже" програмата ѝ за изкупуване на активи от януари, съобщи Ройтерс. Все пак банката отбеляза, че програмата може да бъде удължена при необходимост.
Финансовата институция извършва своята програма за изкупуване на облигации в размер на €60 млрд. месечно, опитвайки се да стимулира ръст на икономиката и на инфлацията в страните от еврозоната. Днес тя обяви, че от януари тя ще намали размера на изкупуване на €30 евро месечно, като програмата ще продължи поне до септември 2018 г.
Еврото приключи сесията със загуба от 0,55%, а доходността по 10-годишните германски бундове падна с 3 базисни пункта.
Анализатори от Citi Research обявиха по-рано този месец, че целта на ЕЦБ е да намали програмата за изкупуване на активи без да предизвика пазарна истерия. Според експертите неутралното ниво на количествено улеснение, което ЕЦБ трябва да въведе, поддържайки пазара, е общо около €250 млрд. - в рамките на предвижданата поне 9-месечна програма за 2018 г.
От Citi добавиха, че размерът на месечните покупки може да даде знак на инвеститорите дали програмата ще спре внезапно, или ще бъде удължена.
"Примерно, €20 млрд. на месец навяват мисълта, че програмата ще спре веднага след като продължението ѝ приключи. Обратното, €40 млрд. на месец означават, че е по-вероятно да има последващо намаляване и продължение", пишат анализаторите.

Станете почитател на Класа