Нова криптовалута свали цената на биткоина

Цената на биткойна падна значително, след като криптовалутата претърпя поредния сплит, а новата издънка биткойн голд поевтиня с 60%, съобщи CNBC.
Днес биткойнът се срина до $5374,60, но успя да възстанови $300.
Разцеплението е свързано със системата на създаване на биткойни, при което малка група от хора с изключително мощни машини "копаят" най-голямото количество от новоемитираната валута. Биткойн голд е идея на Джак Ляо, шеф на компанията LightningASIC, която продава оборудване за "копаене", като целта му е да даде възможност за по-голям принос в продукцията на валута и от хора с по-слаби машини, като така системата ще получи по-широка база.
"Разцеплението" се получава, като екипът зад биткойн голд създава софтуерен код, който разделя блок-веригата на биткойна. Това се случи на 24 октомври и доведе до създаването на биткойн голд.
През юли имаше подобно разкъсване на веригата, довело до създаването на биткойн кеш.
В началото цената на биткойн кеш скочи до $914,45, но оттогава пада и в момента е $330. Пазарната капитализация на биткойн кеш възлиза на $5,5 млрд., докато тази на биткойна е $93 млрд.
Как се търгува биткойн голд?
Всеки, който притежава биткойн, ще получи и биткойн голд в съотношение 1:1. Откакто започна емитирането на биткойн голд, неговата стойност падна с 66%, като в момента той струва $161. Според експерти сривът се дължи на разпродажби, защото инвеститорите нямат вяра в новосъздадената криптовалута.
Индустриалните експерти не са единодушни дали разцеплението на биткойна е добро или лошо. Според някои това е зле, защото пазарът се пренасища с еднакво звучащи валути, което обърква инвеститорите.
Други смятат, че това е нещо естествено за екосистемата на криптовалутата, защото това цивилизовано решава проблеми вътре в общността ѝ.
Все още прогнозите за биткойна са оптимистични - проучване на CNBC сред 23 118 анкетирани сочи, че 49% от тях очакват водещата криптовалута да поскъпне над $10 000.

Станете почитател на Класа