Бизнесът напуска Каталуния

Докато регионалното правителство в Каталуния и централното в Мадрид водят игра на нерви на тема независимост и обявения за незаконен референдум, бизнесът – както местен, така и чуждестранен, се готви да напусне размирната област. Всъщност някои от компаниите са обмисляли реакцията си при такъв възможен вариант още от лятото, съобщи „Блумбърг". В интервю в средата на септември Хайме Малет, председателят на Американската търговска камара в Испания, посочи, че някои американски компании, чиито централни офиси за Испания са в Барселона, са се подготвили да се „евакуират за една нощ" от Каталуния, ако тя се отцепи. Отрицателно мнение за независимостта поради новите рискове пред бизнеса изрази пред Си Ен Ен и председателят на Британската търговска камара в Испания Кристофър Доти.
Първата испанска фирма, която обяви, че се мести от Барселона в Мадрид, бе листнатият в борсовия индекс Ibex производител на лекарства Oryzon Genomics SA. Акциите ѝ скочиха с 33%, което подсказва, че инвеститорите приветстват действията на компании, бягащи от политическата несигурност в областта. Най-голямата банка в Каталуния и третата в страната Caixabank мести централата си във Валенсия, за да избегне риска да се окаже извън еврозоната при евентуална независимост на Каталуния. Banco de Sabadell SA, която е петата по големина испанска банка и също е листната в Ibex, се изнася в Аликанте. Сред изброените от CNBC други компании, спасяващи се от политическия хаос, са фирмата за недвижими имоти Inmobiliaria Colonial, инфраструктурната Abertis, телекомът Cellnex и десетки други от най-различни сектори.
Преди референдума анализите бяха за загубите, които ще претърпи Мадрид при отцепването на Каталуния. Според някои от тях съотношението дълг към БВП на Мадрид може да нарасне от 99% на 115%. Страната е и с най-големия дефицит в еврозоната от 4,5% през миналата година, който според прогнози може да нарасне на 5,5 – 6%.
В първата седмица след референдума реакцията на бизнеса показва, че и областта може да понесе загуби. А Мадрид, естествено, увеличи натиска, като на 6 октомври прие набързо закон, улесняващ фирмената пререгистрация, за която вече няма да е необходимо общо събрание на акционерите, а само решение на Надзорния съвет. Същия ден регионалното правителство създаде комисия, която да успокоява изнервените компании и да отговаря на въпроси за сегашната икономическа и политическа ситуация.
А тя е такава, че направо буди недоумение лекомислието на местните политически лидери с решението за референдума и подписването на декларацията за независимост, макар че действието ѝ бе замразено. Все още не е известно какви последици ще има за еврозоната евентуално отцепване на Каталуния. Но ако провинцията наистина стане независима, тя ще се озове извън ЕС и без евро – макар че много от привържениците на независимостта биха желали Испания да не напуска общността. Последиците от подобна стъпка биха били много големи икономически загуби за Испания, но още по-големи за самата Каталуния, отбелязва в анализ „Дойче веле". Защото промишлеността в региона – от производителите на автомобилни части през химическата индустрия до туризма – e тясно обвързана с еврозоната. В тази връзка испанският министър на икономиката предрече „брутално обедняване" на Каталуния. Производството може да спадне с 25 – 30%, а безработицата да се удвои.
Представителите на германската икономика също бият тревога. „Едно отцепване на Каталуния би било свързано със сериозни загуби и за двете страни и ще увеличи несигурността на една силно ориентирана към износа икономика", предупреди шефът на Федералния съюз на германската индустрия Йоахим Ланг.

Станете почитател на Класа