ЕК нареди Амазон да връща данъци на Люксембург

Amazon ще трябва да плати €250 млн. на Люксембург, след като Европейската комисия заяви, че онлайн търговецът е получил незаконни данъчни отстъпки, съобщи CNBC. Според ЕК за периода между 2006 г. и 2014 г. компанията е получила данъчни облекчения в страната, без да има право на това.
Люксембург е предоставил незаконни данъчни облекчения на Amazon. В резултат от това почти три четвърти от печалбите на компанията не са били обложени с данъци, пише еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.
С други думи, на Amazon е било позволено да плати четирикратно по-малко данъци, отколкото местните компании. Това е незаконно по правилата за оказване на държавна помощ, посочва еврокомисарят.
От юни 2014 г. Amazon промени начина си на действие в Европа, като новата ѝ структура не попада под обхвата на статута на държавна помощ.
За разследвания период Amazon премести печалбата си от компания, обект на данъчното право на Люксембург, в холдингова компания, която не е данъчен субект. Последната няма служители, нито офис или бизнес дейност.
В отговор на мярката от Amazon коментираха, че не смятат, че са получили някакво специално предимство от Люксембург и че са плащали данъците си в съответствие със закона.
ЕК започна разследването на данъчните споразумения между Люксембург и Amazon през октомври 2014 г.
Люксембург и американските технологични компании са в центъра на данъчни и антитръстови разследвания на ЕК. Миналата година Брюксел нареди на Ирландия да възстанови €13 млрд. данъци, които са били спестени от Apple. Комисията разследва и данъчна сделка между McDonald's и Люксембург.
В центъра на разследването срещу Amazon е нейната мрежа от дъщерни фирми в Европа и т.нар. трансферно ценообразуване. То се получава при манипулация на цената на стоките, които едно дъщерно дружество продава на друго в рамките на същата корпорация. Сделките са законни, но е незаконно ако този трансфер на стоки става на манипулирани цени, което се отразява върху печалбата на компанията и съответно, данъка, който тя плаща.
През 2004 г. Amazon преструктурира своите операции, за да създаде в Люксембург Amazon EU Sarl, което беше нейната европейска операционна централа. Amazon EU Sarl плащаше роялти на компания-майка в Европа за използването на интелектуална собственост. Но тази компания-майка беше дружество с ограничена отговорност, която не е субект на данъчно облагане в Люксембург.
Днешното решение е притеснително за президента на ЕК Жан-Клод Юнкер, който беше премиер на Люксембург от 1995 г. до 2013 г.

Станете почитател на Класа