Спад в печалбите на банковата система

През август се наблюдава месечен растеж на активите и депозитите на банковата система в България, като намаляват разходите за обезценка по кредити и вземания, отчита Българската народна банка (БНБ). Централната банка отчита и намаляване на печалбата на банковата система към 31 август 2017 година.
От публикувания отчет се вижда, че към края на август разходите за обезценка по кредити и вземания са 323 млн. лева (при 426 млн. лева за осемте месеца на 2016 г.). Изчисленията на Investor.bg показват, че това е спад с 24%.
В края на този месец общото балансово число на системата е повлияно от увеличението на привлечения ресурс и на паричните салда при централни банки и другите депозити на виждане, коментират от централната банка.
Ликвидната позиция се повишава.
В края на август ликвидните активи възлизат на 30,8 млрд. лева, като с най-голям дял в структурата им остават паричните средства и парични салда при БНБ (54,2%). Коефициентът на ликвидните активи, изчисляван по Наредба № 11 на БНБ, достига 37,61%.
Печалбата на банковата система към 31 август 2017 г. е 913 млн. лв. (при 1,040 млрд. лева за осемте месеца на предходната година), което е намаление на годишна база с над 12%. От БНБ припомнят, че отчетената печалба към 31 август миналата година беше повлияна от еднократния ефект от сделката по придобиването на Visa Europe.
Общата сума на активите на банковата система нараства с 1,3% спрямо юли и в края на този месец достига 94,7 млрд. лева.
Спрямо юли нарастват паричните салда при централни банки и другите депозити на виждане. В резултат от това в позицията пари, парични салда при централни банки и други депозити на виждане, е отчетено увеличение с 5,5% (1 млрд. лева), а делът ѝ в активите достига 21,2% (при 20,4% в края на юли).
При портфейлите с ценни книжа, които възлизат на 12,1 млрд. лева, е налице месечен растеж с 0,3%, а делът им в активите в края на месеца е 12,8%.
Брутният кредитен портфейл на банковата система (без кредитите и авансите за секторите централни банки и кредитни институции) нараства през август с 0,1% до 55,9 млрд. лева, показват данните на БНБ.
Увеличение се наблюдава при кредитите за домакинства (със 150 млн. лева), а намаление – при заемите за нефинансови предприятия (със 74 млн. лева). Кредитите за други финансови предприятия намаляват с 35 млн. лева, а заемите за сектор държавно управление – с 1 млн. лева).
През август ръстът на депозитите в банковата система на месечна база е 1,4% и достига 80,9 млрд. лева.
Спестяванията на фирмите се увеличават с 4,6% (1,017 млрд. лева), на другите финансови предприятия – с 4,6% (159 млн. лева), ръстът при депозитите на домакинства е 0,1% (36 млн. лева), а на кредитните институции – 0,4% (16 млн. лева).
В централната банка отчитат намаление при депозитите на сектор Държавно управление – 3,7% (72 млн. лева).
Собственият капитал в баланса на банковата система в края на август възлиза на 12,3 млрд. лева, като за месеца се увеличава с 1,3% (155 млн. лева) поради нарастване на печалбата и на натрупания друг всеобхватен доход.

Станете почитател на Класа