Петролът спадна с 1 долар

По време на търговията в понеделник цените на петрола се понижават с над един долар за барел, парирайки част от рязкото поскъпване през последните седмици и месеци в резултат на по-силния долар на валутните пазари и след данни, показващи увеличаване на добивите на черното злато през септември от страна на ОПЕК.
Последно проучване на агенция Ройтерс показва, че производството на петрол от страните - членки на ОПЕК е нараснало през септември с 50 хиляди барела на ден, като през последния месец картелът е изпълнил на едва 86% поетия ангажимент за съкращаване на добивите. В същия анализ се отчита, че някои страни като Саудитска Арабия и Ангола са поели най-голямата тежест при свиване на тяхното петролопроизводството, докато други държави като Обединените арабски емирства (ОАЕ), Еквадор и Ирак са изпълнили не повече от 30% от поетите ангажименти.
Слабата дисциплина в рамките на ОПЕК по отношение изпълнението на действащото споразумение би трябвало да означава, че няма да се потвърдят очакванията за бързо намаляване на наличните складови запаси на петрол, отбелязва в свой анализ и банката Commerzbank.
Трябва да се има предвид, че неотдавнашното рязко поскъпване на петролните фючърси се дължеше в най-голяма степен на подновен оптимизъм, че ОПЕК и останалите водещи производители като Русия ще продължават да полагат усилия за ребалансиране на пазара, елиминирайки около 2% от наличния излишък на добивания петрол в световен план.
В същото време има сигнали за подновено нарастване на петролното производство в САЩ, след като в петък вечерта компанията за петролни услуги Baker Hughes отчете, че броят на действащите американски петролни сондажи се е повишил през последната седмица до 750 от 744 броя седмица по-рано. Това сякаш означава, че негативният ефект върху американската петролна индустрия от ураганите "Харви" и "Ирма" започва постепенно да отшумява.
Всички това в комбинация с днешното поскъпване на щатския долара допринася за понижаване на ноемврийските фючърси на американския лек суров петрол с 2,54%, или с 1,30 долара, към 50,38 долара за барел, след като вече изтеклите октомврийски контракти на черното злато нараснаха с 2% през миналата седмица, със 7,7% в рамките на септември и с цели 10,5% през третото тримесечие (най-здрав тримесечен ценови растеж от второто тримесечие на 2016-а година).
Днес декемврийските фючърси на петрол сорт брент се понижават с 1,78% към 55,78 долара за барел, след като изтеклите в петък контракти с доставка през ноември поскъпнаха с 1,1% през миналата седмица и с 8,8% през последния месец.. Само в рамките на третото тримесечие петролът сорт брент поскъпна с близо 20%, отбелязвайки най-солиден ценови растеж на тримесечна база от 2004-а година насам, като в края на септември беше достигнат ценови връх от 59,49 долара за барел.

Станете почитател на Класа