Банките донесоха скок на европейските акции

По време на търговията в сряда европейските акции поскъпват към 10-седмични върхове благодарение на ръст на банковия сектор и на продължаващо отслабване на еврото и на британската лира спрямо долара, съобщи БНР. Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,3% към 385,2 пункта, нараствайки за пета поредна сесия на търговия и е на път да приключи деня в най-високи нива от 19-и юли насам.
Подкрепа за възходящото движение оказа доброто представяне на банковия сектор в резултат на снощната реч на президента на Фед Джанет Йелън, в която тя потвърди, че централната банка на САЩ вероятно ще повиши още един път основната си лихва до края на годината. Сигналите за по-високи лихвени ставки са позитивни за банковите акции, тъй като това би допринесло за увеличаване на техните печалби. Поради това не е изненада, че днес общият европейски банков индекс нараства с 1,3% към 6-седмичен връх.
Продължаващото понижаване на еврото на валутните пазари към негово 6-седмично дъно от $1,1731 допринася допълнително за позитивното представяне на европейските борси, тъй като това би трябвало да подобри конкурентоспособността на компаниите от еврозоната.
Новината, че френската компания Alstom и германската Siemens са се договорили да слеят железопътният си бизнес допринася за ръст на техните акции съответно с 5,51% и с 1,88%, оказвайки допълнително позитивно влияние върху цялата днешна търговия в Европа.
Акциите на испанските банки Caixabank и Banco Sabadell, които пострадаха сериозно в последно време с оглед на предстоящия референдум за независимост на Каталуния, нарастват по време на днешната търговия съответно с 3% и с 5%, след като властите в Мадрид обявиха, че през уикенда испанската полиция ще поеме контрола над кабините за гласуване, за да осуети този вот. Тази новина допринася за нарастване с 0,5% и на общия испански фондов индекс Ibex-35. Британският фондов индекс FTSE100 се повишава с 0,13%, нараствайки за първи път от началото на седмицата благодарение на отслабване на паунда към 10-дневно дъно от $1,3364, което изглежда в подкрепа на мултинационалните компании, базирани в Лондон.

Станете почитател на Класа