Понижен рейтинг на Китай

Standard and Poor's понижи с една степен дългосрочния суверенен кредитен рейтинг на Китай до "А+" от "АА-", цитирайки повишените рискове от рязкото увеличаване на размера на кредитите, съобщи Ройтерс.
"Намаляването на рейтинга отразява нашата оценка, че продължителният период на силен кредитен растеж е увеличил китайските икономически и финансови рискове", посочи в своето изявление водещата кредитна агенция, като това представлява първо понижение на дългосрочния кредитен рейтинг на Китай от страна на Standard and Poor's от далечната 1999 г. Standard and Poor's променя на стабилни от негативни перспективите пред новия кредитен рейтинг на втората по сила световна икономика.
"Стабилната кредитна перспектива отразява нашето мнение, че Китай ще запази силното си икономическо представяне и ще подобри фискалното си положение в рамките на следващите 3 до 4 години", посочи рейтинговата агенция. Standard and Poor's отбеляза, че неотдавнашните усилия на правителството за намаляване на корпоративното задлъжняване могат да стабилизират финансовите рискове в средносрочен план.
"Ние обаче предвиждаме, че ръстът на кредитите през следващите две до три години ще остане на нива, които постепенно ще увеличат финансовите рискове", обясняват от Standard and Poor's.
Днешното решение следва понижаването на кредитния рейтинг на Китай от страна на агенция Moody's през май и идва в момент, когато властите в Пекин се опитват да се справят с предизвикателствата, свързани с финансовите рискове, които произтичат от години на стимулиране на кредитирането и увеличаване на дълговете, за да бъдат изпълнени официалните правителствени цели за икономическия растеж.
Агенция Fitch беше първата, която намали дългосрочния рейтинг на Китай през 2013 година. Понижението на кредитния рейтинг е и факт по-малко от месец преди предстоящия важен Конгрес на управляващата Комунистическа партия на Китай, на който се очаква да има сериозни размествания в ръководството на страната, отбелязва агенция Ройтерс.

Станете почитател на Класа