Доларът тръгна нагоре

Щатският долар парира част от загубите си валутните пазари, тъй като Федералният резерв потвърди очакванията си за още едно вдигане на лихвените ставки до края на годината.
След края на двудневното си заседание в сряда вечерта, Фед остави основната американска лихва непроменена, но сигнализира, че продължава да очаква още едно нейно повишение до края на годината въпреки упорито ниската инфлация и временният негативен ефект от ураганите "Харви" и "Ирма" върху водещата икономика в света.
Централната банка на САЩ също така потвърди, че от месец октомври стартира дългоочаквания процес по намаляване на финансовите си активи в американски държавни облигации и в ипотечно-гарантирани книжа за близо 4,5 трлн. долара, натрупани най-вече чрез програмите за "количествени улеснения", които банката осъществяваше по време на финансовата криза между 2007-а и 2009-а година.
Доларът реагира позитивно на сигналите за възможно ново вдигане на лихвените ставки на последното за годината заседание през декември, тъй като редица инвеститори и анализатори предполагаха, че все още необичайно ниската инфлация и негативните последици в краткосрочен план от мощните урагани, които удариха преди време американските щати Тексас, Луизиана и Флорида, ще накарат Фед да заеме по-предпазлива и изчаквателна позиция до края на 2017-а година.
Фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на паричните пазари, вече оценяват на 65% шансовете за вдигане на лихвената ставка с четвърт процент през декември, след като малко преди края на заседанието в сряда тази вероятност се определяше на около и под 50 на сто. Това допринесе за ръст на доходността на американските държавни облигации, като доходността на 2-годишните краткосрочни книжа скочи до 1,451% - най-високо ниво от ноември 2008-а година насам, а тази на 10-годишните облигации - до шестседмичен връх от 2,289%.
В резултат на всичко това, днес "зелените пари" поскъпват към двумесечен връх от 112,71 японски йени и към 5-седмичен връх от 0,9742 швейцарски франка. В същото време еврото се търгува около 1,1900 долара, след като снощи отбеляза първоначално доста солиден от 10-дневен връх около 1,2033 нивото към дъно за настоящата седмица от 1,1862 долара. Британската лира също парира част от своето солидно възходящо движение от последните седмици, понижавайки се рязко след края на заседанието на Фед от нов 15-месечен връх около 1,3656 долара към 1,3451 нивото, преди в началото на днешната европейска търговия да стабилизира около 1,3500 областта.
Въпреки сигналите за още едно вдигане на лихвените ставки до края на годината, пазарите на акции на "Уолстрийт" не реагираха със спад, тъй като инвеститорите отчетоха като позитивен факт увереността на Фед, че икономиката на САЩ е достатъчно силна, за да абсорбира поредно повишаване на федералната фондова лихва. Индексът на сините чипове DJIA и широкият индекс S&P500 дори приключиха търговията в сряда в поредни исторически върхове, съответно от 22412 и от 2508 пункта, като единствено технологичният индекс Nasdaq се понижи скромно с едва 0,1% до 6465,04 пункта, но главно в резултат на спад на акциите на Apple Inc.с 1,7 на сто.

Станете почитател на Класа