Дойче Банк – следващата криза

Приключването на програмите за количествено улесняване на централните банки, потенциални кризи в Китай и Италия, увеличаване на глобалните търговски дисбаланси на фона на популизма, това са само някои от потенциалните причини за следващата финансова криза, показва анализ на Deutsche Bank, пише CNBC.
В доклада стратезите от Deutsche Bank посочват, че има много области в световната финансова система, където вече са достигнати крайностите.
"Това включва оценката на много класове активи, невероятно уникалния размер на балансите на централните банки, дълговите нива, многовековно ниските лихви и дори нивото на потенциално променяща играта политическа подкрепа за популизма в целия свят. Ако има относително скоро криза (в следващите 2-3 години), ще е много трудно да се каже, че не са били забелязани тези причини за нея", пишат авторите.
Въпреки, че стратезите отбелязват, че списъкът им от потенциални източници за следващата финансова криза не гарантира, че тя ще се случи, техният списък е създаден, за да покаже някои от стресовете във финансовата система, които могат да генерират глобални финансови и икономически проблеми.
Ето какво най-много безпокои Deutsche Bank:
Голямото отдръпване на централните банки
Централните банки, сред които Управлението на Федералния резерв, Европейската централна банка и Банк ъф Ингланд, се насочват към т.нар. голямо отдръпване - приключването на програмите за количествено улесняване, които включваха покупката на активи за трилиони долари и рекордно ниски лихвени проценти, които стимулираха икономиките, финансовите пазари и банковите системи.
Наричайки "голямото отдръпване" "пътуване в неизвестното", стратезите предупреждават, че ще има значителни последствия като се има предвид увеличението на цените на много активи глобално. Също така те посочват, че дори и при спиране на процеса заради отслабване на икономиките, ще сме изправени пред безпрецедентна ситуация, която ще дестабилизира финансовата система.
Обезоръжените власти
Стратезите казват, че има опасност централните банки и правителствата да останат без инструменти за справяне с нова рецесия, като се имат предвид близките до нула основни лихви, затегнатите баланси и високите нива на правителствен дълг.
Дали следващата рецесия ще направи политиците най-безпомощни от 45 години или те ще предприемат още по-крайни тактики като пълна монетаризация, за да платят за фискалното харчене? Изглежда сме на кръстопът и следващият спад може да бъде отбелязан с екстремни събития, пишат авторите.
Повече количествено улесняване ако инфлацията разочарова?
От началото на финансовата криза преди 10 години, устойчиво ниската инфлация е главоболие за централните банки. Икономистите определят това като невероятно, имайки предвид феноменалното ниво на правителствени и централно банкови стимули.
"Въпреки, че това не е основният ни сценарий, при сегашната инфлация и фискалните предизвикателства пред Тръмп, няма да се учудим, ако има увеличение на количественото улесняване", пишат анализаторите.
Италия - Кризата я очаква
Стратезите на Deutsche Bank предупреждават за още повече политическа и икономическа нестабилност в третата икономика в еврозоната.
Държава, наближаваща избори, с висока подкрепа за популистките партии и с недобре представяща се икономика, високо ниво на дълга и крехка финансова система, която все още не може да се справи с токсичните дългове, включва голям набор от необходимите съставки за потенциална следваща финансова криза.
Криза в Китай?
Въпреки, че досега китайската икономика избегна прогнозираното от много икономисти твърдо приземяване, Deutsche Bank пише, че Китай все още има необходимост да направи преход на икономиката си от производство към услугите и от инвестиции към потреблението. Процесът ще доведе до увеличение на кредитирането.
Бързата кредитна експанзия заради неутолимата жажда за стимулиран от дългове ръст, заобиколена от активна сенчеста банкова система, както и балон с цените на имотите дава основание, че Китай неизбежно ще направи твърдо приземяване и ще изпрати ударни вълни през цялата световна финансова система. Въпреки, че досега икономиката удържа на тези прогнози, за бъдеще не може винаги да се разчита само на дълг и инвестиции. Предупредителните знаци са тук и фундаменталните нестабилности остават. Големият въпрос е кога, а не дали крудитният балон ще се спука.
Глобалните дисбаланси
Анализаторите на Deutsche Bank посочват, че настоящата финансова система е силно уязвима на кризи заради високото ниво на трансграничните потоци и глобалните дисбаланси на търговските сметки. Тези дисбаланси, получени от търговията, вноса и износа означават, че някои страни имат излишък по текущата сметка - по-големи спестявания, отколкото инвестиции, докато други - дефицит - превес на инвестициите над спестяванията, което ги прави уязвими на глобалните капиталови потоци (по-точно,, на изтичането на капитали). А това означава, че политиците имат по-малък контрол над техните икономики.
Ако инвеститор в дадена страна вярва, че тя е добро място за инвестиции, е много вероятно и другите инвеститори да споделят тази гледна точка. Така финансовите потоци често текат в едно направление. Обратното също е вярно и ако има промяна на настроенията в световната финансова система глобалният пейзаж прави възможна промяната на потоците само с натискането на бутон.
Възходът на популизма
Отбелязвайки, че популизмът е експлодирал по целия свят с избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ, гласуването за Брекзит и антиистаблишмънт вота във Франция, показал достигането на Марин Льо Пен до финала на президентските избори, Deutsche Bank прогнозира, че популистките политически партии ще продължават да са заплаха за наложените партии.
Въпреки, че последствията от скорошния възход на популизма не са дестабилизирали финансовите пазари, нивото на несигурност със сигурност ще остане високо, докато такива партии остават реалистичен играч в парламентарните избори.
Надутите цени на активите се приземяват
Deutsche Bank отбелязва, че сме в период на раздути глобални цени на активите, които може би са най-високи в цялата история.
Въпреки, че няма видими катализатори за корекция на цените, докато те остават високи винаги има риск от внезапна преоценка, която може да дестабилизира финансовата система и глобалната икономика.
Япония: В перманентен ступор или..?
Въпреки усилията на правителството да стимулира икономиката и инфлацията чрез т.нар. Абеномика (наречена на името на премиера Шинзо Абе) - монетарно улеснение, фискални стимули и структурни реформи през последните 5 години, Deutsche Bank отбелязва, че Япония продължава да е изправена пред финансов и демографски проблем.
Брекзит
Процесът на напускане на ЕС от Великобритания също е сред факторите за вероятен финансов шок, въпреки че стратезите отбелязват, че преговорите са в ранна фаза и че процесът е толкова сложен, че трудно могат да се прогнозират последиците от него.
"Нашето очакване е, че ще бъде постигнат компромис и че ЕС и Великобритания ще установят нови отношения. Но в несигурния свят може да се случи и сериозна криза, ако преговорите бъдат прекратени без споразумение. Но всичко е възможно - месеци и седмици преди избухването на Втората световна война никой не я е очаквал, отбелязват анализаторите.
Липса на ликвидност на финансовия пазар
Експертите обръщат внимание на намаляването на пазарната ликвидност като критична точка, когато притокът на капитали в облигациите на развиващите се и развитите пазари обърне посоката си.
"Фиксираният доход изглежда най-сериозно уязвим, защото това е пазар с комбинация на големи притоци на капитал, висок ръст и малка маркетмейкърска активност. Въпреки, че това само по себе си не е източник на безпокойство, ако има промяна в доходността и възвръщаемостта пострада, фондовете в облигации ще бъдат уязвими на тези преследващи доходност движения на потоците. Ако това се случи в момент, когато централните банки ревизират своите покупки, може да доведе до остра корекция в ццените, която от своя страна, да предизвика криза, предупреждава Deutsche Bank.

Станете почитател на Класа