Как да разберем дали печелим от масовата приватизация?

Как може да получим информация за боновите книжки и дали не сме акционери в печеливши дружества

Как да разберете дали печелите от масовата приватизирания

Хората, които имат акции от масовата приватизация, освен да се разпореждат с тях, имат право и на дивидент за пет години назад. Подобен доход се полага, само ако дружеството е било печелившо и са раздавани дивиденти.

Какво още можем сами да направим, за да разберем дали печелим нещо от боновата си книжка, вижте в следващия материал на Цветелина Катанска.

 

Преди да отидете при инвестиционен посредник, за да проверите стойността на боновата си книжка, е добре да се разровите из семейните архиви, защото там може да има достатъчно информация, съветват експерти.

 

Николай Митанкин, директор „Връзки с инвеститорите“ в инвестиционно дружество

 

Най-важният документ е депозитарната разписка. На нея нормално пише, че човек има 25 акции с номинал 1000 лева всяка. Ако се намери боновата книжка, тя се отваря на втора страница и се гледа на втория ред – във „внесени във фонд“ има един код. Той е на кирилица и завършва с 1. Този код може да се вкара в търсачката в интернет, веднага ще излезе кой е бил този приватизационен фонд и оттам нататък пак чрез интернет може да се получи достатъчно информация дали трябва да се ходи директно при инвестиционен посредник.

Може да изчислите и ориентировъчната си печалба.

 

Николай Митанкин, директор „Връзки с инвеститорите“ в инвестиционно дружество:

 

В интернет може да намерите борсовата цена – котировките – курс купува, курс продава на тези акции и да си направите сметка има ли смисъл. Това, че на старата депозитарна разписка пише, че човек има например 25 акции, днес може да не е така, може холдингът да е увеличавал капитала си със собствени средства.

 

За това също има информация в интернет. Ако видите, че притежавате акции от печеливши компании, трябва да се обърнете към инвестиционен посредник. Списък с всички инвестиционни посредници има на страницата на Комисията за финансов надзор.

Николай Митанкин, директор „Връзки с инвеститорите“ в инвестиционно дружество: Това са така наречените финансови брокерски къщи и всички банки. Почти всички банки имат права на инвестиционни посредници, но не всеки клон на банката работи като инвестиционен посредник.

 

Г-н Митанкин обръща специално внимание на три факта, които хората трябва да знаят.

 

Николай Митанкин, директор „Връзки с инвеститорите“ в инвестиционно дружество:

 

 Нека зрителите да знаят, че законът забранява сделките с подобен род ценни книжа да се извършват извън офиса на посредник. Никой не може да дойде и да ви звънне на вратата и да ви предлага покупко-продажба на акции или той да ви заведе при инвестиционния посредник – не се доверявайте на такива хора. Таксата при продажба на акции е 2%. Добре е това да се знае, защото може да има опити за измами.

 

От инвестиционният холдинг обясняват още, че дивидентите на акционерите се пазят по пет години. Давностният срок започва да тече от датата, от която офицално се изплащат дивиденти. В момента не е уредено в закона дали може да си получите дивидента дистанционно, в друг град различен от седалището на холдинга. Това зависи изцяло от политиката на съответното дружество.

 

В момента единственият начин да се сдобиете с информация за акциите, купени с бонове на масовата приватизация е чрез инвестиционен посредник.

 

Димитър Георгиев, ръководител “Финансови пазари” в инвестиционен посредник: Ясно и просто. Хората следва да посетят офис на лицензиран инвестиционен посредник. Списък на посредниците е публикуван на електронната страница на Комисията за финансов надзор. Във всеки голям град в България има по един или по няколко инвестиционни посредници.

 

Проверката може да бъде направена само по три имена и ЕГН, но е за предпочитане все пак да си носите боновата си книжка, ако я пазите или депозитарна разписка.

 

Димитър Георгиев, ръководител “Финансови пазари” в инвестиционен посредник: Акциите от приватизацията са безналични акции. Те се съхраняват електронно в централен депозитар, респективно дори и документите да бъдат загубени има начин. Особено в случаите в които акционерът не разполага с никакви документи, таксите варират, но те са около 24 лева. Това е таксата, с която може да се установи какви акции има акционерът в депозитара и това отнема между 24 и 48 часа.

 

Вашите акции може да са както от дружества, които са публични, така и от такива, които не се предлагат на борсата. Ако те се търгуват, тогава акционерът може както да продаде на момента ценните си книжа, така и да ги управлява.

 

Димитър Георгиев, ръководител “Финансови пазари” в инвестиционен посредник: Ако компанията се търгува на борсата, то тогава акционерът може чрез съдействието на инвестиционния посредник да продаде акциите на борсата по справедлива борсова цена. Ако гражданинът не е удовлетворен от текущата борсова цена, той има право да си постави поръчка за продажбата на акциите на по-висока цена и ако тя бъде достигната тогава акциите му ще бъдат продадени.

 

Може да продадете и акции на компании, които вече не се предлагат през борсата като това става чрез извънборсови сделки и има интерес, обясняват още от инвестиционния посредник.

 

В случай, че решите да задържите дяловете си в дадена компания, вие автоматично придобивате правата на акционер. Може да присъствате на общи събрания на дружеството и ако то разпределя дивиденти, да ги получавате.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа