Фондовите борси - предпазливи

Европейските фондови пазари отчитат предпазливо повишение като инвеститорите са в очакване на важни речи на президентите на Фед и на ЕЦБ - Джанет Йелън и Марио Драги на икономическия симпозиум Джаксън Хол в САЩ.
Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,32% благодарение на възходящо движение на банковия, автомобилния и минно-добивния сектор и е на път да приключи петъчната търговия със седмична печалба от около 0,4 на сто.
През цялата отминаваща седмица основният акцент на световните капиталови пазари беше насрочен към стартиралата вчера годишната конференция на Федералния резерв в Джаксън Хол, Уайоминг и по-специално към очакваните изказвания на управителите на две от най-влиятелните централни банки.
Участниците на финансовите пазари се надяват, че двамата видни централни банкери ще направят намеци по отношение на бъдещата парична политика от двете страни на Океана, но не е изключено те да останат разочаровани. Още преди време Ройтерс цитира свои източници от ЕЦБ, според които Драги няма да коментира нито лихвената политика, нито програмата на централната банка за "количествени улеснения", а ще се фокусира върху основната тема на тазгодишния симпозиум - "Насърчаване на динамиката на глобалната икономика".
По отношение на Джанет Йелън, повечето анализатори и инвеститори предполагат, че ако тя даде някакви сигнали относно политиката на Фед, то те най-вероятно ще бъде в синхрон с досегашно мнение на повечето американски централни банкери, че би било оправдано още едно повишение на лихвените ставки до края на годината, ако икономиката на САЩ продължава да се държи добре.
В очакване на важните събития в Джаксън Хол, немският фондов индекс DAX се повишава с 0,34%, като акциите, търгувани на борсата във Франкфурт, намират подкрепа от днешни силни данни за растежа на германската икономика през второто тримесечие и от запазването на бизнес доверието в страната през август близо до рекордния връх от предходния месец.
Основният индекс на борсата в Париж CAC40 нараства с 0,26%, игнорирайки известното влошаване на потребителското доверие във Франция през август, а британският индекс FTSE100 се повишава с 0,39%.
Днешното поскъпване на петрола с оглед на ураганът "Харви", който се очаква днес да връхлети с голяма сила американското крайбрежие на Мексиканския залив, допринася за поскъпване на акциите на енергийните компании, като акциите на Royal Dutch Shell нарастват с 0,58%, а на British Petroleum - с 0,73%.
Поскъпват и автомобилите акции, след като компанията Fiat заяви в петък, че би оценила всяка една оферта за евентуалната покупка на италианско-американската компания.

Станете почитател на Класа