КНСБ поиска равно възнаграждение с местните за работещите в чужбина

КНСБ застава зад предложението на Европейската комисия, в Директива 96/71/ЕО относно командированите работници, понятието "минимални ставки на заплащане" да се замени с "възнаграждение", изтъкват от Синдиката.

Те се съгласяват със становището на Комисията, че приетата преди 20 г. Директива вече не отразява адекватно настъпилите от 1996 г. насам промени и настоящата ситуация на трудовите пазари, като значителната разлика в заплащането между държавите-членки.

От Синдиката изпращат позицията си официално и до министъра на труда Бисер Петков.

Новата формулировка ще позволи на българските работници да получават достойно възнаграждение, равно на това на техните западноевропейски колеги, заявяват от КНСБ, цитирани от news.bg. Такава промяна е в пълен синхрон с основната позиция на синдиката - Равна заплата за равен труд.

Командироването на работници е важен принос за подобряване на икономическото сближаване в Европа, смятат от Синдиката, но изтъкват порочните практики на социални измами и дъмпинг.

Отхвърлянето на предложението да се заменят "минималните ставки" на заплащане с понятието "възнаграждение" означава, че България подкрепя принципът на свободата на предоставяне на услуги с приоритет пред свободата на упражняване на правото на труд, противят се от КНСБ.

В позицията на Синдиката става ясно, че според тях търсеното равно възнаграждение за командированите работници с работниците изпълняващи същата работа в приемащата държава губи значението си, ако жилищните или пътните разходи се приспадат от заплатите, или ако не се изплащат със същата ставка като тези, които се изплащат на местните работници, изпратени в други части на територията на приемащата държава.

Според Синдиката срокът от 24 месеца е твърде дълъг и не отговаря на действителността на сроковете на командироване.

Те искат и синдикатите в приемащите държави да могат да подават искове от името на командировани работници в случаи на незаконно и неоправдано уволнение.

Припомняме, че казусът нашумя и заради визитата на френския президент Еманюел Макрон в България.


Макрон се обяви срещу социалния дъмпинг във Франция. Той отхвърли европейските правила, позволяващи на фирми в страни с ниски заплати да изпращат работници на друго място като "предателство" на европейския дух.

Макрон обеща да преработи системата, според която "командированите" работници могат да бъдат изпратени в други държави на Европейския съюз по договори, които трябва да гарантират минималната заплата на страната домакин, но и при какви данъци и социални разходи се плащат в страната домакин.

Френският държавен глава е на тридневна обиколка на Централна и Източна Европа, за която се надява, че ще помогне за преодоляването на застоя между западните нации и по-бедните източноевропейски държави, продължил години наред.

"Нашите разговори отбелязват истинска крачка напред, истински напредък към компромис през октомври и се радвам за това", каза Макрон пред репортери след срещата на върха на лидерите в австрийския град Залцбург.

Станете почитател на Класа