Европа изпревари САЩ

Икономическият растеж в целия EС и в еврозоната се ускори през второто тримесечие на годината, показват последни данни на Евростат. Брутният вътрешен продукт на еврозоната нарасна на сезонно-коригирана база през второто тримесечие на 2017 г. година с 0,6% спрямо първите три месеца, когато се повиши с 0,5%. Това е най-солидното темпо на икономически растеж от началото на 2015 г.
БВП на целия ЕС за периода април - юни нарасна с 0,6% на тримесечна база след растеж с 0,5% през първите три месеца. На годишна база европейската икономика се разшири през второто тримесечие на 2017 г. с 2,3% след растеж от 2,1 на сто през предходното тримесечие.
По този начин икономическият растеж както на еврозоната, така и в рамките на целия ЕС успя да изпревари експанзията в САЩ, след като американският брутен вътрешен продукт нарасна през второто тримесечие с 2,1% спрямо същия период на 2016 г. година.
Според наличните данни за икономическия растеж през второто тримесечие в отделните страни членки най-солиден икономически растеж на тримесечна база е регистрирана в Чехия (повишаване на БВП с 2,3%), следваната от Швеция (с растеж от 1,7%), Румъния (с 1,6%), Холандия (с 1,5%), Латвия (с 1,3%) и Полша (с 1,1%). Следват България и още четири държави (Кипър, Австрия, Испания, Унгария) с растеж на БВП на тримесечна база с 0,9 на сто.
На годишна база БВП на България се повиши през периода април - юни с 3,6%, като по този показател е изпреварена от Румъния (с икономически растеж от цели 5,7%), Латвия (с 4,8%), Чехия (с 4,5%), Полша (с 4,4%), Швеция (с 3,9%), Литва (с 3,9%) и Холандия (с 3,8%).

Станете почитател на Класа