БСП е на път да сътвори законово чудо

Невероятно, но факт - БСП е на път да предлага закон, с който ще променят собствения си закон за облагане на физическите лица. Припомняме, че с него бяха освободени от данък общ доход хора, вземащи минимална работна заплата - в случая 340 лева.

Причината БСП да предприеме тази стъпка е, че с тълкувателен закон, действащ със задна дата, ще бъде дадена възможност на над 200 хил. бедни българи да получат обратно авансово удържания им данък върху доходите. В момента достъпът на тези хора до облекчението е блокиран, защото извън минималната заплата те са получавали извънтрудови доходи като семейните помощи за деца, други социални помощи, незначителни лихви по дебитните карти, пише в. "Сега".

Социалистите използват Закона за нормативните актове, за да направят възможно вкарването на промяната със задна дата. В момента дори човек да взема 340 лева месечно, тоест да не получава не повече от 4080 лв. на година, в 90% от случаите не могат да ползват облекчението, защото са получавали други необлагаеми доходи като детски добавки, помощи за безработица, минимални лихви по дебитни карти и др. Тези необлагаеми плащания ще бъдат изрично изключени при преценяването на правото за достъп до облекчението. "Такива текстове ще залегнат в тълкувателния закон, който още тази седмица внася БСП в парламента, за да не може чиновниците от НАП да прилагат режима ограничително", обяви соцлидерът Михаил Миков.

През новогодишните празници говорителят на НАП Росен Бъчваров призова хората да не бързат с подаването на заявления за данъчната отстъпка, защото са в нарушение на закона. В нарушение са и майките, ако вземат детски надбавки. Така не повече от 10% от работещи бедни ще могат на практика да се възползват от облекчението. "Абсурдно е говорителят на НАП да призовава хората да не си търсят правата", контрира Миков.

Още при приемането на Закона за облагането на физическите лица експерти предупредиха, че той е неработещ, а следващата власт ще е принудена да го отмени, тъй като трябва да осигури 150 млн. лв. за прилагането му. Една от първите стъпки на ГЕРБ бе да го отмени за 2015 година. Сега обаче БСП ще разчита на предизборните настроения на някои партии в парламента. "Разчитаме на подкрепата на всички парламентарни групи", обяви Михаил Миков. Изглежда, че поне четири ПГ биха дали рамо на социалистите - ДПС, БДЦ, АБВ и Патриотичният фронт. Принципно всички изброени още не са обсъждали въпроса, но ще го повдигнат на днешното първо заседание на групите си.

"Има логика в това, само че не знам дали са предвидени пари в бюджета хората да си получат отстъпката", коментира бившият социален министър Хасан Адемов от ДПС. "Има смисъл в един такъв тълкувателен закон. Получило се е, защото никой не го е догледал - правиш нещо красиво, което иначе няма да се случи", коментира Румен Йончев от БДЦ. В миналия мандат той бе от "Коалиция за България" и подкрепи нормативния акт. "Бихме го подкрепили. Лично аз като човек бих подкрепил, щом е в полза на бедните хора", каза зам.-председателят на ПГ на АБВ ген. Михо Михов. "Правилно е да се направи. В ПФ сме за това хората с ниски доходи да имат облекчение, защото най-често това са български семейства в млада и средна възраст, които работят", даде рамо и Юлиан Ангелов от ВМРО. Вероятно към групата на подкрепящите ще се присъедини и "Атака", докато нагласите са ГЕРБ и Реформаторският блок са против закона.

Станете почитател на Класа