Цветан Василев пише от Белград сценария за далаверата "КТБ-2"

Цветан Василев се превърна в емблематична фигура в българския финансов живот през 2014 г. Емблема за срастването на банкова институция с личната изгода на нейния мажоритарен собственик, пише "Труд". Преди да лъсне истината за КТБ, Василев беше определян от клакьорите си като банкер за пример. След рухването обаче на създадената от него финансова пирамида (най-голямата в историята на България) сега трябва да отговаря пред правосъдието в качеството си на „фараон", завлякъл спестяванията и депозитите на стотици хиляди български граждани и фирми.Странното в цялата история е, че Василев нагло продължава да счита себе си за жертва, а моделът на банката му - за успешно бизнес начинание. И обвинява всеки друг, само не и себе си, за фалита на КТБ. Бившият банкер може би наистина си вярва или по-вероятно е чрез изказванията си да се опитва да хвърля прах в очите на обществото, отклонявайки вниманието от продължаващите негови усилия да довърши осребряването на активите на банката в лична полза.

В поредното си интервю - от 05.01.2015 г. пред в. „Банкеръ", и отново с марка „от чужбина", Василев следновогодишно поднася на българите нова порция „информация", свързана основно с „Виваком". Това, че компанията била придобита с пари на КТБ, вече за никого не е тайна.

Акцентът обаче е върху съществуващите във въображението на Василев негови „креативни доброжелатели", които се опитвали да оказват натиск върху ключови директори на компанията с крайна цел - да поставят свои хора на водещи позиции и така да насочват средства към посочени от тях компании. Тези опити се извършвали според бившия банкер чрез „холивудски" похвати. Василев обвинява в интервюто си националните регулатори, НАП, прокуратурата и кого ли още не.

Всъщност изказването на Василев не е случайно и цели отново да прикрие действително случващото се във „Виваком". И ако има холивудски сценарий, то той е приложен спрямо дружеството от самия Василев и неговите хора в управлението на компанията.

Както „Труд" пръв писа, вероятно в края на юли „Бромак телеком инвест" АД (с изпълнителен директор Иван Стойков - лице от близкото обкръжение на Василев) прехвърля дяловете си във V Telecom Investment General Partner S.A. и V Telecom Investment S.C.A. (важните междинни дружества в Люксембург, чрез които се стига пряко до телекома) на ново дружество под контрола на Василев - SHCO 79 S.a.r.l., също регистрирано в Люксембург. Прехвърлянето е извършено по номинална стойност на дяловете (която не надхвърля 20 хиляди евро), срещу които стои телекомът, който според Василев може да се оцени на 650 млн. евро - една крайно добра сделка, но за сметка на българските данъкоплатци.

Василев не обелва и дума за това прехвърляне, както и за свързания с него нов собственик на 45% от телекома - SHCO 79 S.a.r.l., въпреки че скандалът е огромен. Безспорно е, че „Виваком" е закупена с пари на КТБ, чрез свързани фирми (кредитирани пряко от КТБ) за поне 370 млн. лв., но без да бъдат учредени в полза на банката никакви обезпечения за тези средства (двете дружества, отрязани сега по веригата на собствеността на „Виваком" - „ТЦ-ИМЕ" АД и „Технотел Инвест" АД, дължат съответно около 160 млн. лв. и 210 млн. лв. на КТБ, без да имат никаква възможност да ги погасят).

Сега Василев твърди, че БТК, НУРТС и „Петрол" имали цена от 1 млрд. евро, а в „поръчковите" според него доклади на трите одиторски компании не била отчетена стойността на тези активи. Заявявайки го, Василев явно не отчита преките кредити на тези дружества към КТБ, които се доближават до посочената от него цена. След като си отклонил стотици милиони лева от КТБ чрез свързани с теб дружества, с които си придобил активи и си „пропуснал" да обезпечиш задълженията на тези дружества към КТБ, да заявяваш, че желанието ти било максимално възможната стойност на „Виваком" да покрие значителна част от пасива на КТБ АД, е твърде безотговорно и нагло, и то след като си се постарал подмолно да скъсаш връзката между тези кредити и актива - акциите в БТК, прехвърляйки контрола и собствеността върху твое чуждестранно дружество. Това „желание" на Василев звучи и подигравателно - както спрямо излъганите депозанти, така и спрямо Фонда за гарантиране на влоговете, изплатил до този момент близо 3,2 млрд. лв. от дупката в КТБ.

„Труд" отново задава на Цветан Василев следните въпроси: Как може БТК да е „негова" компания, след като той не е платил нищо за нея? Защо средствата на КТБ, с които е закупена „Виваком", не са надлежно обезпечени (например директно с акциите на „Виваком"), така че квесторите (или Фондът за гарантиране на влоговете) сега да имат пряк контрол върху дружеството? Защо е извършено (и то по номинална стойност) прехвърлянето на дяловете на „Бромак телеком инвест" АД във V Telecom Investment General Partner S.A. и V Telecom Investment S.C.A., в полза на SHCO 79 S.a.r.l., Люксембург и кой е неговият реален собственик?

Едва след като отговори изчерпателно на тези въпроси, Василев има правото да разсъждава по темата „Виваком". И ако е вярно, че някой се опитва да му попречи окончателно да отмъкне БТК, то това трябва да е държавата именно в лицето на оплюваните от него регулаторни органи, НАП и прокуратурата. А че Василев вижда поради тази причина враг в нейно лице, е обяснимо и вече ясно за всеки трезвомислещ българин.

Всъщност схемата „Виваком" далеч не е единствената в амплоато на Василев, въпреки че е най-доходоносната. „Петрол" бе отмъкнат под носа на квесторите на КТБ, без оглед на обстоятелството, че дружествата от групата „Петрол" дължат на банката поне 200 млн.евро по думите на самия Василев.

През лятото на 2014 г. формалните акционери в „Петрол" АД - „Корект фарм" и „Вип пропъртиз" прехвърлиха за по 5 хиляди лева дяловете си в това дружество на подставени на Гриша Ганчев лица. Същите дружества, заедно с „Алфа кепитъл" (също акционер в "Петрол"), нямат друга дейност и активи освен акциите си в „Петрол", закупени с кредити от КТБ. Само „Алфа кепитъл" има заължения към фалирата банка за над 100 млн. лв. Бизнесменът от Ловеч набързо овладя управлението на цялата група „Петрол", смени седалището на ключовите дружества от София и Варна в Ловеч, а в края на 2014 г. извади от патримониума на „Петрол" и най-апетитните му имоти - бензиностанции и петролни бази, заличавайки ипотеките в КТБ - основно чрез съмнителни цесии.

Да се мисли, че Ганчев действа самостоятелно, без санкцията и под контрола на Василев, е крайно наивно. Въпросът е ще имат ли стойност въобще акциите в „Петрол", притежавани от акционерите длъжници в КТБ, след като активите на все още публичното дружество се изваждат от него.

Сега, след като е „готов" да покрива пасива в КТБ с „Виваком" (което негово желание не корeспондира по никакъв начин с извършените действия), може би Василев е редно да декларира същото и за „Петрол". Но няма да го направи, както и няма дори да се извини на измамените вложители, а вместо това ще продължава да хвърля в публичното пространство безсмислени обвинения и твърдения за организирана срещу него мащабна конспирация.

Истината обаче е проста. След голямата измама, наречена КТБ, следва нова - КТБ 2, или предстои да видим как се отмъкват активите, закупени с пари на банката. С един и същи сценарист - Цветан Василев.

А на въпроса защо Василев избира в. „Банкеръ" за трибуна на своите изказвания, достатъчно е да се отбележи, че управителят и съдружник в този вестник - Бистра Георгиева, по баща Джагарова, чрез друго свое дружество - „Биг Инвест 2009" АД, е собственик на имотите на ул. „Хубча" 8 и ул. „Дебър" № 17 в гр. София (придобивайки ги от семейното дружество на бившия банкер - „Инвест Мениджмънт" ООД). На тези адреси пък се помещават голяма част от фирмите - бушони на Цветан Василев, използвани в неговата схема за източване на КТБ...

Станете почитател на Класа