×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 277

През 2015 г започва предпроектно проучване за газовата връзка с Турция

Газовият оператор „Булгартрансгаз" започва в началото на следващата година детайлни проучвания за изграждането на интерконектор с Турция. Това заяви изпълнителният директор на компанията Кирил Темелков след заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
Според него в момента има голям напредък при строителството на реверсивната газова връзка с Турция.
Европейската комисия наскоро одобри финансиране на предпроектното проучване като за целта ще отпусне 190 хил. евро. Тъй като проектът е от общоевропейски интерес, ще се кандидатства поетапно за финансиране и на следващите дейности по изпълнението му, каза още Темелков.
България има и сключен договор с азербайджанската държавна компания SOCAR за доставки на синьо гориво. Очаква се първите количества природен газ да достигнат до нас през 2019 г.
В същото време за пореден път се отлага пускането в експлоатация на газовата връзка с Румъния между Русе и Гюргево. Очакванията на „Булгартрансгаз" са, че връзката може да бъде завършена до края на годината. Първоначалните срокове за изграждане предвиждаха газопроводът да бе завършен още в началото на 2014 г. Технически проблеми и разкъсване на тръбата под Дунав обаче забавят сериозно строителството. Имаме уверението на строителя, че до края на тази година ще бъде решен проблемът, обясни Темелков.
"В момента все още се очаква скъсаната тръба да бъде извадена и след това да се положи нова. След решаване на този технически въпрос са необходими до две седмици, за да бъде приключен окончателно обектът", убеден е Темелков. Той припомни, че цялата нужна инфраструктура вече е монтирана, като се очаква единствено прокарването на газопровода.
В средата на следващата година се планира да бъде направено и резервно трасе на този газопровод, както се изисква по стандартите за такива инфраструктурни съоръжения.
Темелков припомни, че газопроводът ще е реверсивен. В момента обаче единствено Румъния може да получава природен газ по него. Причината е, че румънската страна не е изградила компресорна станция на своя бряг, за да се доставя синьо гориво към България. Този проект е предвиден в бъдеще, но не е ясно кога ще бъде изпълнен.

Станете почитател на Класа