×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Актуализират Конвергентната програма на България

  • Новите мерки ще бъдат приложени през 2015 г.

Доклад с нови и актуализирани мерки за Националната програма за реформи и за Конвергентната програма на България за 2014 г., предложени от Министерството на финансите, бяха приети на заседанието на правителството. Те са направени във връзка с препоръките на Съвета на Европейския съюз от юли 2014 г. Съветът е изготвил специфичните препоръки въз основа на оценката на Европейската комисия на актуализираните за 2014 г. национални програми за реформи и програмите за стабилност, както и на конвергентните програми на държавите-членки. Към България бяха отправени шест препоръки в областите фискална политика и данъчна събираемост, устойчивост на публичните разходи (пенсионна система и здравна реформа), пазар на труда и бедност, образование, бизнес среда и енергиен сектор.

 

Предложените нови и актуализирани мерки, ще бъдат приложени през 2015 г. Те включват: изготвяне на стратегия за повишаване на събираемостта на данъците; изготвяне на концепция за намаляване на административните разходи, свързани със спазване на данъчното законодателство; актуализиране на системата за мониторинг на изпълнението в Агенцията по заетостта; усъвършенстване на механизма за определяне на минималните осигурителни доходи; усъвършенстване на производството по несъстоятелност и др.

 

Отчетът за изпълнението на специфичните препоръки ще бъде представен на ЕК през април 2015 г., със следващата актуализация на Националната програма за реформи на България и на Конвергентната програма, уточниха от финансовото министерство.

Станете почитател на Класа