×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Служебното правителство: Средствата в бюджета не стигат

  • Възможно е да не се намерят допълнителни пари за НЗОК, смята служебният вицепремиер

Мая Цветкова

 

Трудно е да се направи допълнително свиване на разходите на министерствата, след като и без това има недостиг на средствата, заяви служебният вицепремиер Екатерина Захариева след седмичното заседание на Министерски съвет. От думите й се разбра, че не е ясно към момента как ще бъдет осигурени гласуваните от Народното събрание допълнителни средства по бюджета на НЗОК в размер на 225 млн. лв. Като основни посоки, от които се формира дефицитът, Захариева посочи Министерството на земеделието и оперативна програма „Околна среда", по която стремежът е „колкото е възможно по-скоро да се възъбновят плащанията по изпълнение проекти". Почти са изчерпани средствата и в Агенция „Пътна инфраструктура", така че засега няма осигурени пари за зимно поддържане на пътищата.

 

Служебвият министър на земеделието Васил Грудев уточни, че към момента дефицитът по бюджета на министерството е около 60 млн. лв. Освен това, по негови прогнози, е възможно тази година да се загубят и около 70 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони, заради забавени плащания на Фонд „Земеделие".

 

БДЖ дължи на кредиторите си около 600 млн. лв. и се водят преговори за разсрочване на задълженията, информира от своя страна служебният министър на транспорта Николина Ангелакова. Недостигът на пари за ремонт и поддържане на подвижния състав е около 195 млн. лв., а е необходимо закупуването и на нови вагони. В тази връзка се очаква одобрението от ЕК на 170 млн. лв. държавна помощ за железниците. Интермодалният терминал във Варна няма да се строи, поне засега, защото Министерството на трнспорта, по думите на Ангелакова, няма да успее до 15 септември да сключи договор с изпълнителя – а това е крайният срок за да бъдат отпуснати необходимите 15 млн. лв. по програмата „Региони в растеж".

 

Забавените плащания към общините по проекти по ОП „Околна среда" са общо 300 млн. лв., отбеляза служебният екоминистър Светлана Жекова. А наскоро ЕК е отказала одобрение на средства в размер на 50 млн. евро за голям проект за депа на общини, така че въпросната сума ще трябва да се осигури от държавния бюджет. Според Жекова, по ОП „Околна среда" е възможно за бъдат загубени общо около 90 млн. евро.

Станете почитател на Класа