×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Постъпиха множество жалби срещу туроператора „Солеос Виа”

  • Фирмата предлага почивки на море в Испания

В Комисията за защита на потребителите (КЗП) постъпиха над 30 жалби срещу „Солеос Виа" ЕООД, съобщиха от регулатора. Дружеството туроператор предлага настаняване във ваканционен клуб Regency Resort, Tenerife (Испания) на промоционални цени при определени условия и въз основата на сключени извън търговски обект договори. В жалбите потребителите търсят съдействие от комисията за прекратяване на сключените договори и възстановяване на заплатените от тях суми.

 

Преди всичко потребителите следва да знаят, че правото на отказ от сключен извън търговски обект договор, без да се посочва причина и без да се заплаща неустойка, в рамките на 14 дни не се отнася за договори с предмет предоставяне на „услуги за настаняване, които нямат за цел живеене". Услугите за настаняване, съгласно последните промени в Закона за защита на потребителите (от 25.07.2014 г.), са изключение от общия режим на 14-дневния отказ.

 

В качеството си на регистриран туроператор дружеството промотира осем курорта от ваканционния клуб Regency Resort на испанския остров Тенерифе, като генерира потенциални клиенти и сключва договори. Програмата се нарича Fly Buy и предоставя възможност на избраните по определени критерии след проведена телефонна анкета граждани /потенциални купувачи на „тайм шеринг"/ да получат пробно членство за една година и да посетят клуба на промоционална цена, за да добият непосредствена представа за предлагания продукт. След провеждане на анкетата, отговарящите на критериите граждани се канят на презентация, при която се представят клубът и остров Тенерифе. В края й желаещите сключват договор, който им дава правото да се възползват от промационалната цена за включване в програмата, срещу която търговецът се ангажира да направи резервация и да осигури настаняване в един от апартаментите на курортите от клуб Regency Resort за договорените цена и дати. Клиентите са информирани, че цената за настаняване не включва храната и организирането и стойността на транспорта до избраната за почивка дестинация.

 

Дружеството е предоставило на клиентите съществената информация относно услугата, но не е изпълнило императивното законово задължение изрично да упомене в договора, че потребителят няма право на отказ от него в рамките на 14 дни. За това му нарушение на търговеца ще бъде наложена имуществена санкция.

 

Експертите на контролния орган КЗП за пореден път съветват потребителите да четат внимателно договорите и общите условия към тях и да се запознават подробно с техните клаузи и преддоговорната информация за предоставяните им услуги преди да положат подписа си. При договорите, сключени извън търговския обект, с предмет „услуги за настаняване, които нямат за цел живеене", потребителят не може да упражни правото си на отказ от тях в 14-дневен срок, без да посочва причини и без да заплаща неустойка. Същите са изключение от общия законов режим за право на отказ в 14-дневния срок.

Станете почитател на Класа