×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Д. Терзиева: Изпълняват се проекти за 900 км пътища

  • Започна дълго отлаганата реформа във ВиК сектора, посочи регионалният министър

В процес на изпълнение са проекти за близо 900 км пътища за 1,4 млрд. лв. Общо по различните европейски програми, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие, е завършила рехабилитацията на 270 км второкласни и третокласни пътища и продължава рехабилитацията на още близо 120 км. По програма „Транзитни пътища V" тази година продължава рехабилитацията на около 500 км републикански пътища. Това отчете министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева във връзка с изминалата една година работа на министерството под нейно ръководство, съобщипа от ведомството.

 

Тя подчерта, че правителството е продължило политиката на предходни кабинети за изграждането на магистралите и големите пътни обекти, които са останали приоритет и заяви, че миналата година екипът й е завършил изграждането на близо 68 км магистрали, а в началото на тази година - изграждането на близо 25 км от пътя Кърджали – Подкова. „Започнахме изграждането на 42,4 км магистрални участъци; стартира строителството на обхода на Монтана и ремонтите по трите виадукта на автомагистралите „Хемус" и „Тракия", обясни Терзиева и беше категорична, че продължава активно да се работи за завършването на магистралите „Марица" и „Струма", Етап 1 от Западната дъга на Софийския околовръстен път; участъка „Шумен – Белокопитово" от АМ „Хемус" и обходните пътища на Монтана и Габрово. „С ускорени темпове работим по обявяване на търговете за изграждане и на двата пътни участъка от ЛОТ 3 на АМ „Струма", добави още Терзиева.

 

„Освен нова политика в пътния сектор, министерството започна и дълго отлаганата през годините реформа във ВиК отрасъла", отчете министърът и се аргументира с разработената и приета Стратегия за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в България до 2023 г. „За първи път от 20 години започва да се инвестира в строителството и рехабилитацията на язовири за питейни нужди", добави Терзиева и подчерта, че вече са предприети действия още тази година да започне доизграждането на два язовира – „Луда Яна" край Панагюрище и „Пловдивци" край Рудозем. В контекста на реформата във ВиК сектора е и стартиралата от ведомството "Програма за борба с безводието", по която правителството е осигурило 20 млн. лв. С нея се цели подобряване на водоснабдяването и качеството на водата на 300 хиляди души в 30 населени места в страната. „По време на едногодишното ни управление спасихме проекта за енергийно обновяване на българските домове", заяви Десислава Терзиева и припомни предприетите за последната година бързи и адекватни мерки за спасяване на средствата по проекта - близо 50 млн.лв. от оперативна програма „Регионално развитие".

 

Въведена е и нова политика и по отношение на плажовете по Черноморието, с която се уеднаквяват режимите и плажовете могат да се отдават за по-дълъг период чрез концесия, след провеждане на прозрачни процедури. За неатрактивните за концесиониране, от бизнес гледна точка плажове, остава възможността да се отдават под наем. "За първи път предприехме мерки така, че държавата да се погрижи за безопасността на неохраняемите плажове към които няма инвеститорски интерес", каза още Терзиева.

Станете почитател на Класа