Държавата да продаде на търг проекта "Белене", предлага Богомил Манчев

Държавата да продаде на търг проекта "Белене", предлага Богомил Манчев.

В интервю за "Стандарт" Манчев заяви: Държавата да обяви търг за проекта "Белене" с неговия лиценз, с правото на строеж и т.н. Така да се намерят инвеститори. Когато в последните години неколкократно имаше предложения този проект да бъде финансиран, държавата обясняваше, че ще бъдем зависими от някого. Собственикът на АЕЦ "Белене" може да е всеки. Може да е държавата, може да е западноевропейска, американска или китайска компания. Но нашата държава, в лицето на БЕХ и НЕК, трябва да обяви един прост търг.

По думите му българската ядрена енергетика не може да се развива отделно, а в комплекса на общата енергетика. Под енергетика не трябва да разбираме само централите, които произвеждат електроенергия и топлоенергия, а и ресурса, който ползваме под формата на горива. В следващите 5-6 г. основната ни цел трябва да е да удължим живота на блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй". И паралелно да изберем правилния път - дали ще строим нова ядрена мощност и коя ще бъде тя, каза още Манчев.

Според него трябва да имаме ядрена енергетика, в която да съществуват и двата проекта - "Белене" и "Козлодуй", със 7-и и 8-и блок. Но разположени по друг начин във времето.

Многократно съм казвал, че започнем ли да сблъскваме двата проекта - за "Белене" и за нови мощности в "Козлодуй" - ще убием и двата. И ще затворим ядрената си енергетика. Изглежда, вървим по този път, прогнзира той.

Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/belene-energetika-proekta-1414611.html#ixzz347BA1m44

Станете почитател на Класа