×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Търговски вериги не искат промени в Закона за конкуренцията

Мая Цветкова

 

Търговските вериги „Билла", „Кауфланд" и „Лидл" не биха искали да се правят промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), според които се въвеждат нови понятия като „значителна пазарна сила", стана ясно по време на дискусия по темата. Според представители на ръководствата на веригите, посочената формулировка, както и понятието „господстващо положение" не са точни и могат да предизвикат различно тълкуване, както и евентуално различни наказания от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

 

Представители на работодателски организации пък посочиха, че в пазарните отношения между производители и търговски вериги „няма нужда от допълнителна намеса на държавата". Председателят на БСК Сашо Дончев подчерта, че преди влизането в сила на промените в ЗЗК, както и при промени в други закони, е необходимо да се направи реална оценка на въздействието им.

 

Самите участници в дисксусията обаче посочиха същевременно, че не са поканени и предствавители на други организации и сдружения на производители и търговци, които са на противоположното мнение, т.е. че е необходима допълнителна регулация, за да не бъдат ощетявани българските производители. Преди седмици бяха изнесени данни, според които чуждестранните търговски вериги не плащат полагащото се ДДС у нас.

Станете почитател на Класа