×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Жилищните кредити продължават да поевтиняват

  • Лихвите по допозити падат и през април

Мая Цветкова

 

Лихвите и годишният процент на разходите (ГПР) по жилищните кредити, отпуснати през април 2014 г., продължават да намаляват както на годишна, така и на месечна база, сочат данните на БНБ за периода. Средният ГПР (включващ освен лихви и такси и комисионни), представляващ действителната цена на заема, при ипотечните кредити в лева отпуснати през април е 7,51% докато година по-рано стойността му е 7,73%, а предходният месец е 7,6%. Ипотеките в евро също поевтиняват през април до средно 7,69%, докато на годишна и месечна база показателят е 8,03%.

 

Цената на новите потребителски заеми в лева през април е средно 12,64%, което е повишение на годишна база (12,24%), но спрямо предходния месец има спад (12,88%). Средният ГПР на новоотпуснатите потребителски заеми в евро за отчетния месец е 10,83%, което означава намаленвие на месечна база (10,94%) и особено на годишна (11,29%).

 

В същото време обаче продължават да намаляват и средните лихвите по депозити на граждани, открити през април 2014 г. Понижението спрямо март е минимално, но на годишна база е значително. Така средните лихви по депозити в лева за април са 3,51%, при 3,56% за март и 4,02% за април 2013 г. Подобно е положението и при сметките в евро. Средните лихви по новите депозити в евро за април са 3,22%, докато преди година те са били 3,8%. Възможно е падащите лихви по депозити да са един от факторите, които да подтикнат гражданите да намалят поне малко спестовността си и да употребяват повече средства за потребление.

Станете почитател на Класа