×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Според изследване: Половината от малките фирми не ползват кредити

  • Около една трета от МСП предпочитат еврофинансиране

Мая Цветкова

 

Все още бизнесът - особено малките фирми - е предпазлив при ползването на банкови кредити. Това сочи изследване на MoitePari.bg за нагласите на малките и средни фирми от страната (40% са от София) при ползването на бизнес кредитидо и заеми по насърчителни програми. В анкетата са се включили 104 фирми от различни сектори, като две трети от тях са с годишен оборот до 200 хил. лв. а половината са с до 5 служители.

 

Според проучването (което все пак обхваща ограничен брой фирми), половината от малките фирми не ползват банково финансиране, коментира финансовия консултант и управител на MoitePari.bg Деян Василев. Подобни са били нагласите и през миналата година.

 

От малките и средни предприятия (МСП), ползмащи банково финансиране, разпределението между кредитите за оборотни средства и инвестиции е почти поравно, ползват се също така и фирмени овърдрафти. Преобладаващият размер на ползвания кредит се задържа в диапазона до 20 000 лв. Впечатление прави обаче значителният ръст на ползваните кредити за оборотни средства за суми в рамките на 200 000–500 000 лв. Преди година техният дял е бил 1%, докато според данните сега, такова финансиране ползват 5% от далите отговор. Чувствително се свиват ползващите кредит в диапазона 20 000–50 000 лв. Спрямо 12% през 2013 г., сега отговорите на анкетата показват, че кредити в този диапазон са наполовина.

 

Като основни пречки при ползването на заеми малките фирми посочват, че те са „скъпи" (26%). С намаляване на негативното влияние на финансовата криза и подобряването на условията по кредити, оценката за цената им също се подобрява. Сега значително намалява процентът на считащите, че кредитите са „много скъпи" (31% през 2013 г.). Настоящите данни сочат, че такова мнение имат 18% от далите отговор. Оптимистично е и това, че се увеличава процентът на тези фирми, които определят цената на кредита като „нормална, дори ниска". От 11% сумарно през 2013 г., на 13% понастоящем.

 

Въпреки, че условията по бизнес кредити се подобряват и някои фирми придобиват повече смелост, търсейки по-често и по-големи кредити, все още съществуват трудност и проблеми, които възпрепятстват този процес. Като такива най-често се сочат условията по кредити. Една трета от отговорилите споделят, че най-големи трудности срещат при изпълнение на изискванията за обезпечение, а в допълнение ги затрудняват и лихвените нива. Тази констатация е без промяна спрямо 2013 г., когато процентът на отговорилите по този начин е същия.

 

Както през 2013 г., така и сега финансирането по европейски програми е сред най-предпочитаните. Докато при миналогодишната анкета на въпрос дали е ползвано финансиране от такъв вид през последните 12 месеца, 21% от далите отговор са отговорили положително, сега този процент нараства почти двойно до 39%. Фокусирането към финансиране по европейски програми от еврофондове се потвърждава и от плановете на фирмите за следващите 12 месеца. 33% от далите отговор на въпрос в тази посока посочват, че именно към такова финансиране ще се насочат. Това са зявявали и 28% от далите отговор на този въпрос през 2013 г., когато този вид финансиране също е бил сред най-предпочитаните. Данните потвърждават, че заявените намерения преди година, в голяма част са били реализирани.

 

Друга желана форма на финансиране е лизинг на фирмен автомобил или производствено оборудване. Макар да се запазва високият интерес към него (20% от отговорите), той губи известни позиции спрямо 2013 г., когато това финансиране са предпочели 30% от далите отговор.

Станете почитател на Класа