×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

„Булгартрансгаз“ ще изгради три нови преносни газопровода за 22 млн. евро

  • Половината от средствата за проектите се осигуряват безвъзмездно от Фонд „Козлодуй“

„Булгартрансгаз" ЕАД ще изгради три нови преносни газопровода с автоматични газорегулиращи станции до Свищов, Панагюрище, Пирдоп, Банско и Разлог. За осигураване на половината от финансирането на проектите „Булгартрансгаз" ЕАД и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) сключиха Договор за грант, с който се отпуска безвъзмездна финансова помощ от Международен Фонд „Козлодуй". Общата стойност на трите проектите e 21,79 млн. евро, от които безвъзмездната финансова помощ от Международен Фонд „Козлодуй" е в размер на 11 млн. евро. Останалата част от средствата в размер на почти 10,8 млн. евро се осигурават от "Булгартрансгаз" ЕАД.

 

Договорът се подписва в резултат на решението на Асамблеята на донорите на Международен фонд „Козлодуй". За постигането на споразумението Министерството на икономиката и енергетиката има ключова роля, водейки активни и последователни преговори през последната една година за разглеждане на трите газови отклонения като проекти с висока степен на икономическа и социална значимост.

 

Благодарение на осигуряването на целево грантово финансиране, „Булгартрансгаз" вече има възможността и е взето окончателно инвестиционно решение за стартиране реализацията на тези проекти, съобщиха от газовата компания.

 

Развитието на газопреносната мрежа в страната с трите нови газопроводни отклонения, чието изграждане е планирано да завърши до 2016 г., ще даде възможност за газификация на общините Свищов, Пирдоп, Панагюрище, Банско и Разлог. Реализирането на проектите ще позволи доставката на природен газ и до още седем други общини – Белене, Никопол, Златица, Стрелча, Мирково, Чавдар, Челопеч, чрез изграждане на газоразпределителни мрежи от тези отклонения. Общият брой жители на дванайсетте общини, които ще могат да се възползат от проектите надхвърля 104 хил. души. Потенциални ползватели са 42 индустриални потребители, близо 300 обществени потребители и около 18 900 домакинства. Прогнозната обща годишна консумация на дванайсетте общини може да достигне 183 млн. куб. метра газ.

 

Възможността за доставка на природен газ до местните индустрии е ключова предпоставка за стабилно развитие на икономиката. В региона Панагюрище–Пирдоп оперират най-големите предприятия за добив на цветни метали, които формират клъстър „Средногорие". Преминавайки от електричество и нефтени продукти на природен газ, ще се реализират съществени икономии и намаляване на вредните емисии. Ползите от реализирането на проектите са свързани с намаляване на разходите и с повишаване на качеството на живот.

 

В периода на изграждане на трите газопровода ще бъдат осигурени общо около 500 временни работни места, а с реализирането на обектите ще бъдат осигурени над 100 постоянни работни места.

Станете почитател на Класа