×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Фонд „Земеделие“ одобри още 232 проекта за близо 52 млн. лв.

  • Проектите са по Програмата за развитие на селските райони

Държавен фонд „Земеделие" одобри нови 232 проекта на обща стойност близо 51,79 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони и започна подписването на договори, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Отпуснатите субсидии на този втори етап от разглеждането на проекти са за инвестиции в строително-монтажни дейности, бизнес в селата, туризъм и модернизиране на ферми.

 

Основната част от субсидите са за 148 проекта по мерките 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности" и 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия". Те са предназначени за строеж и ремонт на 136 къщи за гости, ваканционни и вилни селища и за създаване на бизнес извън земеделието. Останалата част от средствата, в размер на 2,87 млн. лв., са за 84 проекта по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства". С тях ще бъдат субсидирани проекти за растениевъдство, пчеларство, маслодайна роза и лавандула, винени лозя и животновъдство.

 

Сред подкрепените предложения за неземеделска дейност са такива за изграждане на спортно-развлекателен център, магазин за хранителни стоки, фурна за печене на хляб на дърва, както и цех за PVC тръби и метални конструкции. Одобрение е получил и проект за кравеферма, която планира да покрие стандартите на ЕС за производство на мляко, изискванията за конкурентоспособност и изискванията на т.нар.

 

По мерки 311 и 312 в момента Фонд „Земеделие" разглежда само проекти, които не предвиждат купуване на транспортни средства. По мярка 121 през следващите седмици ще бъдат одобрени субсидии в размер на още около 85 млн. лв. Това е вторият транш от одобрени проекти по Програмата за развитие на селските райони след като през миналата седмица започна подписването на 409 договора по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери".

Станете почитател на Класа