×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

„Девня Цимент” ще изгради нова производствена линия за 160 млн. евро

  • Министър Драгомир Стойнев се запозна на място с проекта

„Девня Цимент" АД смята да изгради нова производствена инсталация в завода, като инвестицията е на стойност 160 млн. евро и е една от най-големите в България за последните 20 години. Новата производствена линия предстои да бъде пусната в експлоатация през септември тази година, като годишният й капацитет ще бъде близо 1,5 млн. тона цимент. Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев се запозна на място с новия проект, съобщиха от ведомството.


„Инвестиции като тази, които показват иновативни продукти, се подкрепят изцяло от държавата", заяви икономическият министър на среща с ръководството на "Италчементи груп", компанията майка на „Девня Цимент" АД. Драгомир Стойнев изрази своето удовлетворение от това, че чуждестранни компании на световно ниво избират да инвестират именно в България, осигурявайки хиляди работни места. До момента "Италчементи Груп" е инвестирала над 400 млн. лева у нас, което я нарежда сред най-големите инвеститори в страната.


Министър Стойнев припомни предприетите мерки от правителството за насърчаване на инвестиционната дейност в страната чрез измененията в Закона за насърчаване на инвестициите и Закона за обществените поръчки. „Промените по ЗОП имат за цел прекратяване на корупционните практики при избор на изпълнител, прилагани при предишното управление", категоричен бе министър Стойнев. Според него той ще даде възможност на малките и средните предприятия у нас да бъдат конкурентоспособни при участието си в обществените търгове. „Резултатите от предприетите от нас мерки се потвърждават и от макроикономическите данни. В началото на мандата брутният вътрешен продукт на страната бе отрицателен "-0.2%", а през последните три тримесечия икономиката ни бележи ръст от над 1%", каза още министърът.

Станете почитател на Класа