×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Влагат 153 млн. лв. в индустриалните зони

  • Ще бъдат открити 1650 нови работни места

В трите нови индустриални зони в Божурище (София), Телиш (Плевен) и Бургас ще бъдат открити 1650 нови работни места и ще бъдат направени 153 млн. лв. инвестиции.  Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев при представяне на резултати от дейността на Национална компания „Индустриални зони". Данните са на база подписани договори с фирми, които ще извършват дейност на територията на зоните.


Драгомир Стойнев припомни, че компанията е създадена през 2009 г. от кабинета на Сергей Станишев с идеята за привличане на чуждестранни инвестиции. „Тогавашният финансов министър Пламен Орешарски отпусна 100 млн. лева за създаването й, а следващият – Симеон Дянков взе обратно 70 млн. лева от бюджета й. Сега компанията отново работи изключително активно", заяви министър Стойнев.

 

"Национална компания индустриални зони" ЕАД управлява осем зони – три съществуващи от преди свободни зони в Русе, Видин и Свиленград и новоизграждащите се в Божурище, Телиш, Бургас, Варна-Запад и Карлово. Всички те са с обща площ около 6,6 млн. кв.м., от които 73 900 кв.м. застроени и 225 500 кв. м открити складови площи. В съществуващите свободни зони – Русе, Видин и Свиленград само през последната година са сключени 26 договора с фирми основно в областта на производството, строителството и търговията и са реализирани инвестиции за около 3 млн. лева.


Очакваните инвестиции и нови работни места се дължат на южнокорейската фирма Азия Инвест, която развива биоземеделие в зоната Телиш в Плевен. Първоначалната им инвестиция е в размер на 3 млн. лева, но се очаква те да нарастнат до 85 млн. лева при 700 нови работни места.


В Божурище, чиято първа копка беше през лятото на 2013 година, през септември тази година ще заработи предприятието на първия инвеститор в зоната - немската фирма "Бер Хелла Термоконтрол". Това е инвестиция за 42.5 млн. лева, при която се очаква да бъдат създадени нови 350 работни места. Там вече проектират своите свите производствени мощности и други пет високотехнологични компании с общо 250 заети.


В напреднала фаза са преговори с над 10 български и чуждестранни компании за настаняването им в индустриалните зони. Ще продължава работата по благоустрояването на зоните за привличането на други инвеститори. Индустриалните зони са един от важните инструменти за привличане на чуждестранни инвестиции и увеличаване на производството и заетостта. Те са възможност за производство на стоки с по-висока добавена стойност, което означава че повече доход остава в България за българските фирми и граждани, заяви министър Стойнев.


Целта е те да се превърнат в модерни производствени и логистични центрове, в които се предоставят възможности за започване и развитие на бизнес и качествени услуги за облекчаване на административните тежести. Затова и местоположението им е избрано така, че да са максимално близо до транспортната инфраструктура и наличие на квалифицирана работна ръка.

Станете почитател на Класа