×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

КЗК обвини трите ЕРП-та в господстващо пазарно положение

  • Те вдигали необосновано цените за разпространение на телевизия, интернет и телефони

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви на „ЧЕЗ разпределение България" АД, „ЕВН България електроразпределение" ЕАД и „Енерго-про мрежи" АД твърдения за извършено нарушение по Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). То се състои в злоупотреба с господстващо положение на дружествата във връзка с определяне и налагане на необосновано високи цени на достъп до стълбовната електроразпределителна мрежа ниско напрежение, с което се предотвратява, ограничава и нарушава конкуренцията.

 

Предмет на производството са условията, при които електроразпределителните дружества (ЕРП) предоставят права за изграждане на кабелни електронносъобщителни мрежи върху стълбовната мрежа ниско напрежение за разпространение на телевизия, интернет и телефония. Мрежата е собственост на ЕРП-та и се използва за осъществяване на основната им дейност - разпределение на енергия. Отдаване под наем на части от нея е допълнителна дейност за ЕРП. Нещо повече, поддържането на посочената мрежа е за сметка на приходите от основна дейност. Това значи, че приходите от допълнителната дейност идват за сметка единствено на допълнителните разходи, които са пряко свързани с нея, подчертават от комисията.

 

Пазарният анализ на КЗК установи, че не съществуват други способи, които са икономически целесъобразна алтернатива на стълбовната мрежа за изграждане на електронносъобщителни мрежи, поради което всяко ЕРП е предприятие с господстващо положение в границите на лицензионната си територия.

 

КЗК стига до извода, че наемната цена е определена без да бъдат отчетени факторите, които обективно влияят на нейния размер. Видно от представените обосновки на цената, ЕРП-ва отчитат едни и същи разходи в разходната част и на лицензионната, и на допълнителната дейност по отдаване под наем на стълбовната ЕР мрежа. Включването на разходи в цената на услугата, които са част от лицензионната дейност, необосновано натоварва допълнително наемната цена и естествено води до нейното увеличение. Поради това процесните цени са необосновано високи и имат експлоатативен ефект върху електронносъобщителните оператори и техните клиенти.

 

Посоченото определениео не подлежи на обжалване, заявяват от регулатора. В срок от 30 дни страните имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения.

Станете почитател на Класа