×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

БАН прогнозира ръст на БВП от 2,4% за 2015 г.

  • Лек ръст на кредитирането през следващине месеци очакват икономистите

Мая Цветкова

 

През тази и следващата година българската икономика ще отбележи „скромен" ръст, като за тази година увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) ще бъде с 1,7% (колкото е и прогнозата на ЕК), а за 2015 – 2,4%. Това се казва в годишния доклад на Икономическия институт при БАН, резюме на който беше представено от водещи икономисти. За 2016 г. очакванията са за нарастване на БВП с 3%. Обемът на износа, като един от основните фактори за ръст на икономиката ще отслабне, като експортът към Китай ще нарасне, смятат икономистите.

 

Като положителна черта на икономичета политика на правителството през 2013 г. от БАН отбелязаха запазването на макроикономическата и фискалната стабилност в страната. Положително е и запазването на размера на данъците.

През следващите месеци ще има лек ръст на кредитирането за граждани и фирми, като същевременно лихвите по депозити ще продължат леко да падат, прогнозират икономистите. В банковия сектор през годината ще има сливания и придобивания, за да бъде повишена ефективността на банковите институции.

 

За развитието на общинската инфраструктура ще допринесе публичната инвесстиционна програма на правителството в размер на 500 млн. лв., чийто ресурс ще се използва главно за реализиране на ВиК и пътни проекти и др.

 

Финансовата задлъжнялост на фирмите към банките и особено към техни контрагенти и доставчици продължава да бъде проблем, се отбелязва в доклада. Затова се препоръчва да бъдат взети по-строги законодателни мерки в тази насока, целящи намаляване на междуфирмената задлъжнялост.

Станете почитател на Класа