×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Орешарски: Важно е да постигнем добри условия по „Южен поток“

  • Тази година трябва да започне строителството на газопровода

„Газопроводът „Южен поток" е проект, по който работим и в голяма степен наваксахме изоставането, което заварихме в средата на миналата година, каза министър-председателят Пламен Орешарски в Ловеч, съобщи правителствената информационна служба. „Всичко, което зависи от нас, сме го направили и продължаваме преговори за постигане на добри, а не каквито и да е условия за българската страна, във всички случаи не такива, каквито заварихме, когато поехме мандатa", подчерта премиерът. По думите му, опозицията проявява интересния подход да внася вотове за сравнително успешни политики.

 

„Енергетиката е действително сектор с много рискове. Това е резултат от последните няколко години – има доста небалансирани решения. В момента позитивните тенденции са налице, макар и все още да сме далеч от състояние на балансирана система. В програмата ни една от ключовите мерки е ребалансиране на цялата система", подчерта премиерът Орешарски.

 

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пък напомни, че именно секторът енергетика свали правителството на Бойко Борисов. Стойнев отбеляза, че по план тази година трябва да започне строителството на "Южен поток". „Това е съгласувано и с нашите европейски партньори и с всички държави, през които ще премине газопроводът. Този газопровод е на Европа", каза министърът.

 

По отношение на НЕК министър Стойнев коментира, че ако нещата са вървели по плана на предишното правителство, то „тази година НЕК трябваше да има дефицит от близо 500 млн. лв., а следващата година – 700 млн. лв. Сега тези намерения на предишните управляващи няма да се сбъднат. Бизнес планът е изцяло променен и имаме професионално ръководство", каза Стойнев. Той напомни, че още преди две години е трябвало да има реално разделение на НЕК и на ЕСО, което обаче не се е случило.

Станете почитател на Класа