×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Бизнес климатът у нас се подобрява през април с 1,7 пункта

  • Най-голям е оптимизмът в строителния отрасъл

Общият показател на бизнес климата у нас през април се покачва с 1.7 пункта спрямо равнището си от предходния месец, сочат последните данни на НСИ. Това се дължи на подобрения бизнес климат в промишлеността, строителството и търговията на дребно.

 

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" нараства с 1.4 пункта в сравнение с март поради по-благоприятните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Според тях настоящата производствена активност се запазва, а в очакванията за дейността в отрасъла през следващите месеци се наблюдава известен оптимизъм, който обаче е по-умерен в сравнение с предходната анкета.


Средното натоварване на мощностите през април е с 1.3 пункта под нивото от януари и достига 69.5%. Предприятията съобщават за излишък от мощности с оглед на очакваното търсене през следващите месеци.Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната остават основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла, посочени съответно от 53.6 и 44.3% от мениджърите. Относно цените при продажби в промишлеността анкетата регистрира известни очаквания за увеличение през следващите три месеца.

 

През април съставният показател "бизнес климат в строителството" се повишава значително с 6.8 пункта, което се дължи на оптимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява, като прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни. Основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в отрасъла, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, финансовите проблеми и конкуренцията в бранша.


По-голямата част от мениджърите очакват цените в отрасъла да останат без промяна през следващите три месеца.

"Бизнес климат в търговията на дребно" се покачва с 0.8 пункта в сравнение с предходния месец, поради подобрените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче са по-умерени. Очакванията на търговците са за запазване на цените за следващите три месеца.

 

В сектора на услугите има обаче намаление на основния показател с 1.8 пункта, поради по-неблагоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на фирмите им. В прогнозите си за развитието на бизнеса обаче те остават оптимисти, като и очакванията им за търсенето на услуги през следващите три месеца продължават да се подобряват.

Станете почитател на Класа