×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 268

Д. Терзиева: През годината ще се рехабилитират около 1500 км пътища

  • От зимното поддържане на пътищата са спестени над 15 млн. лв.

През новия строителен сезон продължава и ще стартира рехабилитацията и превантивния ремонта на близо 1500 км републикански пътища. Общо по различните европейски програми, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие, се рехабилитират около 150 км. Това стана ясно по време на пресконференцията на министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, съобщиха от ведомството.

 

Зимното поддържане на републиканската пътна мрежа от ноември до края на март струва 44,5 млн. лв. Спестените средства са 15,5 млн. лв., при предвидени 60 млн. лв. На част от пътноподдържащите фирми са наложени санкции на обща стойност над 100 хил. лв. с ДДС.

 

За подобряване състоянието на пътната мрежа през следващите месеци от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) ще се инвестират 31,5 млн. лв. – 15,5 млн. от спестяванията от зимно поддържане и 16 млн. лв. от бюджета на АПИ за текущ ремонт и поддържане, информира Терзиева. Спестените от зимно поддържане средства ще бъдат насочени за стартиране на превантивен ремонт на 230 км второкласни и третокласни пътища – участъци, които не са ремонтирани от години и са в лошо състояние. „Започваме поетапното ремонтираме на тези компрометирани участъци от републиканската пътна мрежа, като поредна стъпка в изпълнението на новата политика на правителството за подобряване на състоянието на второкласните и третокласни пътища", каза Терзиева.

 

На места ремонтните дейности вече са стартирани. Преди дни започна ремонтът на общо 17 км третокласна пътна мрежа в община Стрелча. Това са участъци от пътя Копривщица – Стрелча, който осигурява връзката с подбалканския път София–Бургас, както от пътя Стрелча-Пазарджик. На отсечките не е извършван основен ремонт от близо 50 години. Усилено се работи и на кръговото кръстовище на път ІІ-13 в гр. Кнежа. През следващите седмици ще започне и ремонтът на 4 кръстовища по направлението Слънчев бряг–Бургас. Целта е строителните работи да завършат преди началото на активния туристически сезон – да се облекчи трафикът и да се преминава безопасно през кръговите кръстовища, заяви още министърът.

 

От бюджета на АПИ по програмата за текущ ремонт и поддържане, ще бъдат използвани 16 млн. лв. за "изкърпване" на пътната насталка. Предвидените средства за месец април са 6 млн. лв., а за май – 10 млн. лв. Целта е до средата на месец юни, преди старта на активния туристически сезон, да приключи "изкърпването" по най-натоварените направления и пътищата водещи към черноморските и планинските курорти, подчерта министърът.

 

По програма „Транзитни пътища V" тази година продължава рехабилитацията на около 500 км републикански пътища. В края на лятото ще започне рехабилитацията на около 50 км от старите участъци на магистрала „Тракия" на изхода на София и в близост до Пловдив и Пазарджик. Ще се стартират и рехабилитациите на още 220 км.

 

Вече започна изпълнението и на част от проектите по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите". С осигурените над 50 млн. лв. тази година ще завърши ремонтът на над 270 км второкласни и третокласни пътни участъци, които не са ремонтирани от години и са в изключително лошо състояние.

Станете почитател на Класа