×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

„Напоителни системи” ще бъдат подпомогнати с 15 млн. лв. от правителството

  • Навлизането на българските стоки в търговските вериги няма да вдигне цените им, смята земеделският министър

Мая Цветкова

 

Държавното предприятие „Напоителни системи" ще получи от държавния бюджет 15 млн. лв., с които ще реши належащите си финансови проблеми, съобщи след заседанието на правителството министърът на земеделието Димитър Греков. С част от въпросните средства ще бъдат разплетени и забавените с близо три месеца заплати към работещите в предприятието.

 

Така „Напоителни системи", по думите на министъра, ще продължи да изпълнява всичките си досегашни функции, включително стопанисването на 21 язовира и дейността по вредното възвействие на отпадните води – която вече ще се заплаща от държавата. Греков посочи, че влошаването на финасовото състояние на държавната фирма е започнало от 2011 г., когато част от дейностите, които изпълнява фирмата, са започнали да не се заплащат. „Напоителни системи" вече ще се концетрира именно върху напояването, предимно за зеленчукови площи.

 

Премиерът е възложил на министрите на земеделието и на финансите в близкия месец да изготвят план за развитието на фирмата в бъдеще, каза още Греков.

 

„С промените в законодателството и навлизането на повече български стоки в търговските вериги няма да се стигне до вдигане на цените им", коментира Димитър Греков. Според него, въпросът е, че част от нашите земеделци произвеждат малки обеми продукция, затова би трябвало да се обединяват в сдружения при пласирането й. Който процес ще бъде подпомогнат и с евросредства.

Станете почитател на Класа