×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Агенцията за инвестиции работи за връщането на млади специалисти у нас

  • Целта е повишаване на конкурентоспособността на икономиката

Мая Цветкова

 

Проектът на Българската агенция за инвестиции (БАИ) за изпълнение на различни мероприятия и инициативи с цел връщане на работа в България на завършващи в чужбина висшето си образование специалисти вече дава първите си резултати, стана ясно от публичното им представяне от страна на ръковоството на агенцията. Проектът „Информационни кампании сред българите в чужбина с цел популяризиране на инвестиционния климат и връщане на нашите емигланти и учещи в чужбина български студенти в България е част от големия проект на БАИ „Популяризиране на предимствата за инвестиране в България", каза изпълнителният директор на агенция Светослав Младенов. Практическото реализиране на проекта е започнало през 2010 г. и ще приключи към края на тази година.

 

Общата стойност на проекта е около 10 млн. лв., а само на последната компания, реализирана през февруари тази година – 146 хил. лв. Основната част от средствата са по оперативна програма „Конкурентостособност". В рамките на наскоро приключилата кампания са организирани 13 промоционални мероприятия в 11 държави, между които Гърция, Турция, Великобритания, САЩ. Във въпросните разяснителни мероприятия освен експерти от БАИ, са участвали и представители на Агенцията по заетостта, информира нейният директор Асен Ангелов. Разяснителната кампания в повечето градове е протичала в две части – среща със завършващи студенвти, а след това – среща с успели българи в чужбина.

 

Въпреки краткия срок след приключване на последната кампания, вече са налице практически резултати, коментираха от БАИ. Има подадени документи за кандидатстване за работа у нас на завършващи в чужбина студенти, между които и консултантка от голяма компания от САЩ, поискала да се премести в българския офис на фирмата. Изпълняваните по европроекта информационни кампании са само началото на стратегията за привличане на образованите българи от чужбина за работа у нас, подчерта Светослав Младенов.

Станете почитател на Класа