×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Дребните земеделци ще получават по 1250 евро подпомагане от държавата

  • Не се предвижда промяна на данъчните ставки, заяви премиерът Орешарски

Мая Цветкова

 

Дребните земеделски производители, които обработват площи по 1-2 хектара (1 ха=10 дка), тази година ще получат по 1250 евро (2500 лв.) преки земеделски плащания като подпомагане. Това съобщи лидерът на ДПС Лютви Местан по време на дебат с медиите с участието на премиера Пламен Орешарски и лидерите на двете партии, подкрепящи кабинета. Местан подчерта, че преразпределението на средствата по преките плащания, които са общо над 1 млрд. лв., е станало по разпореждане на премиера Орешарски.

 

Промяната се е наложила, тъй като през последните 7 години, откакто е въведена тази мярка на подпомагане, около 80% от средствата отиват в само 6% от общия брой на земеделските производители, най-вече едри. Плащанията за малките стпанства – предимно зеленчукопроизводители и тютюнопроизводители – няма да бъзат обвързани с определени изсквания, като при едрите земеделци. По думите на Местан, това е най-радикалната промяна при земеделските плащания за последните години, която ще подпомогне 70-80 хил. земеделци.

 

По време на отговорите на многогобройни журналистически въпроси премиерът Пламен Орешарски посочи, че смята за сравнително добра настоящата данъчно-осигурителна система и не счита за необходима (поне в скоро време) да бъдат променяни данъчни ставки. Той каза, че въвеждането на законовата промяна платения данък върху минималните заплати през 2014 г. да се върне в началото на следващата година е била по предложение на Сергей Станишев.

 

Лидерът на българските и европейските социалисти Сергей Станишев коментира, че Коледните и Великденските надбавки върху пенсиите, които се дават тази година, не са „предизборни" и по всяка вероятност ще се дават и през следващите години от мандата на правителството.

 

По време на дебата Станишев коментира, че се налага сериозна здравна реформа, чрез която да има качествено и достъпно здравеопазване не само за по-богатите хора, а за всички.

Станете почитател на Класа