×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Силен ръст на сивия сектор през 2009-2012 г., несъбраните данъци са над 12 млрд. лв.

  • Първи сме в ЕС по дял на сивата икономика - над 30%

Мая Цветкова

 

България бележи голямо увеличение на дела на сивата икономика за перида 2009-2012 г., т.е. по време на управлението на правителството на Бойко Борисов. Това сочат данните на проучване проведено по нова методика от Българската стопанска камара (БСК), което беше представено от нейния изпълнителен председател Божидар Данев. Той подчерта, че изчисленията в изследването са на основата на официални статистически данни, което герантирана достоверността на получените резултати. БСК е отчела само ръстта на сивата икономика за периода, а не нейния относителен дял спрямо целия брутен вътрешен продукт (БВП), уточни Данев.

 

За целия период от 2008 г. до 2012 г. несъбраните данъци възлизат общо на 12,4 млрд. лева, сочат данните на стопанската камара. Трябва да се подчертае обаче, че през 2008 г. несъбраните данъчни постъпления са едва 82 хил. лв., докато след това главоломно растат. Така, през 2009 г. несъбраните данъци са в размер на 1,765 млрд. лв., през 2010 г. - 3,625 млрд. лв., през 2011 г. са също толкова, а
през 2012 г. са над 3,38 млрд. лв. За последните две години от изследването имаме основание да смятаме, че първоначалните данни и съответно резултатите за сивата икономика са занижени, посочи председателят на БСК.

 

Секторите, където делът на укритите приходи и съответно неплатени данъци е най-висок са строителството, търговията и туризма, сочи анализът на БСК. Несъбраните данъчни вземания, с които се ощетява бюджетът, по думите на Божидар Данев са отивали главно за незаконно забогатяване и търговия с влияние (корупция).

 

Събираемостта на данъци и осигуровки, особено здравни, има голям спад по време на управлението на предишното правителство, сочат данните от анализа на работодателската организация. За да се повиши техният намалял дял в БВП е необходимо да се повиши събираемостта, т.е. да се подобри работта на НАП, а не да се вдигат данъци и осигуровки, смятат от БСК. Беше конкретизирано в тази връзка, че предишното правителство в лицето на бившия министър на финансите Симеон Дянков практически е отнело и одържавило от НЗОК общо около 1,7 млрд. лв. здравни вноски на гражданите, което сега е една от основните причини за недостига на средства в здравната система.

 

Според социологическо проучване на ЕК, основаващо се на допитване до бизнеса (а не на точни данни), делът на сивата икономика в България към средата на 2013 г. е 31-32%, коментираха още от ръководството на БСК. Това означава, че по този отрицателен показател сме на първо място в ЕС, тъй като средното ниво на сивия сектор в Общността е около 14%. Беше уточнено, че от присъединяваното си към ЕС България е начело по дял на сивата икономика (поне според социологическите проучвания), но през последните 3-4 години „преднината" ни се е увеличила. Според предварителните данни през втората половина на миналата година вероятно ще бъде отчетено леко подобрение на събираемостта на данъците и главно на ДДС, казаха от БСК.

 

От Стопанската камара са набелязали три групи мерки за намаляване на сивия сектор, между които: корекции в процедурата за възстановяване на здравно-осигурителните права, въвеждане на финансови норми за здравно обслужване на неосигурените лица, по-строг контрол и проверка на осигурителните плащания и др.

Станете почитател на Класа