×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 277

Водещи компании атакуват пред КЗК скандална обществена поръчка за туристическата реклама на България

  • От бранша предупредиха, че министерството на икономиката и този път може да повтори провала с националния бранд, известен още като лого „пържени яйца“

Водещи компании в рекламния бранш - Консорциум „Обединение ВТБ", Кампания България"ДЗЗД, в които участват водещи национални телевизии, ще атакуват пред КЗК скандалната обществена поръчка за близо 2 милиона лева за рекламата на България като туристическа дистанция. Това показа проучване на в. Класа. Припомняме, че обществената поръчка за милиони евросредства за изработване на национална стратегия за реклама бе спечелена на 6.02.2014 година напълно изненадващо от неизвестната фирма „Д-р Бранд". Именно тя остави зад гърба си национални телевизии и компании с обороти в пъти повече от нейните.
"Имаме опасение, че и тази поръчка ще повтори пълния провал на обществената поръчка за национален бранд на България, резултатът от който беше изработване на лого във вид на пържени яйца, платено с 1,4 милиона лева", каза Поли Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. Карастоянова беше категорична, че парите за логото на практика са откраднати, което е загуба за България, защото друга такава възможност за такъв транш не се очертава в близкото бъдеще.

 

Историята на поредната скандална поръчка

 

Обществената поръчка за близо 2 милиона лева по ОП „Регионално развитие" бе обявена на 27.03. 20013 година от Министерството на икономиката. Предмет на дейността е разработване на национална стратегия за реклама на туризма, която включва и ефективно и гледано телевизионно предаване по националната телевизия, което да накара българите да изберат нашите курорти. Комисията, чийто председател е Ива Якимова, успя едва на 6 февруари да обяви класирането. А срокът за отчитане на заданието е април 2014 година. Фирмата, която трябва да се справи с тази задача, е неизвестна за туристическия бранш, а и както в. Стандарт вече съобщи, тя няма сключени договори с националните телевизии, по които трябва да рекламира нашите курорти и да направи телевизионното предаване. Документи за участие са подали 9 компании. От тях пет са класирани, а четири са отстранени.

Възраженията

„Ще обжалваме, защото мотивите, с които сме отстранени от процедурата, са смешни. Ние сме отстранени, защото предложеният от нас експерт по връзки с обществеността е завършил туризъм, а комисията иска да е завършил икономика. Туризмът е част от икономиката на страната и няма логика за това решение", каза Славка Бозукова от „Кампания България" ДЗЗД, в която влизат в. „Стандарт" и TV7.
"Изискали сме от министерството на икономиката протоколите и сме в процес на получаването им. Причината за решението ни за подаване на жалба е съотношението на относително високата оценка , която спечелилият участник е получил към предложената от него цена", коментира Красимир Петков, управител на КРЕС, част от Консорциум „Обединение ВТБ". В обединението влизат още три компании – Арт Уинър, Сова 5, книгоиздателска къща „Труд". Консорциумът е класиран на второ място.
Третият участник, който обмисляше да атакува обществената поръчка е ДЗЗД „Туризъм БГ 2013", но след заседание се отказа.
Основното възражение на бранша е, че спечелилата „Д-р Бранд" няма капацитет и професионален опит да изпълни такъв комплексен проект, което поставя под голямо съмнение успехът на изпълнението на поръчката.

Станете почитател на Класа