×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Агенцията за инвестиции отличи 8 фирми инвеститори за 2013 г.

  • Голямата награда за цялостна дейност получава „АББ” ЕООД

 

Комисия от Българската агенция за инвестиции (БАИ) разгледа общо 50 номинации на фирми за „Инвеститор на годината 2013 г." от различни области на икономиката, съобщи преди официалното награждаване на 5 февруари 2014 г. изпълнителният директор на агенцията Светослав Младенов. Много от номинациите са били направени от областни администрации, като най-голям брой са номинираните фирми занимаващи се с машиностроене. Между номинираните са и предприятия от секторите транспорт, информационни технологии, хранително-вкусова промишленост, туризъм, електроника и електротехника и др.

 

Носителят на голямата награда „Статуетка за цялостна дейност" е фирмата „АББ" ЕООД. Тя се фокусира върху предоставянето на инженерни решения и електрическо оборудване за високо, средно и ниско напрежение, както и системи и продукти за автоматизация на технологичните процеси в енергийния и промишления сектор. „АББ България" успешно взима участие в проекти за националната енергийна система.

 

Победителите в различните категории са събрали най-много точки по следните критерии: обем на осъществени инвестиции за годината; брой на открити работни места; наемане на висококвалифицирани специалисти; създаване на висока добавена стойност; нов за България инвеститор; потенциал за бъдещо развитие; оказване на положително влияние върху икономическия растеж на региона. Освен това, въпросната инвестиция би трябвало да не е е частична, а да е завършена през 2013 г. В конкурса участват както чуждестранни, така и български фирми.

Така седем компании получават традиционната награда статуетка на бик, а те са: „Монтюпе" ЕООД, „Лем България" ЕООД, „Софарма" АД, „Амилум България" ЕАД, „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД, „Комвърс България", „ФеъйрПлей Пропъртис" АДСИЦ.

 

Други девет фирми получават от БАИ поощрителни награди – специални плакети, като те са: „Сиком" и заводът „Балканцинк" АД, „Хроновски БГ" ЕООД, „Леми Трафо" ЕАД, „Оптикс" АД, „Арома" АД, „България Флуорит" ЕООД, „Бритос" ЕООД, „Вкусна ядка" ЕООД, „Експириън България" ЕАД.

На въпрос на „Класа" Светослав Младенов отговори, че през първия месец на годината „има запитвания от чуждестранни компании за инвестиции в областта на производството и туризма, но засега е рано да се оповестяват конкретните фирми". Шефът на Агенцията за инвестиции посочи, че очакванията му са за известно увеличение на чуждестранните инвестиции през 2014 година спрямо предходната.

Станете почитател на Класа