×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 277

Държавата умишлено саботира морското спасяване

  • Организаторите на февруарските протести вкарват сигнал в прокуратурата срещу транспортния министър Папазов

Държавата умишлено саботира морското спасяване, показва проверка на „Класа". Въпреки заявената от транспортния министър Данаил Папазов липса на средства за ремонт и инвестиции, се оказва че резерви има. Само че те се използват за съмнителни поръчки за консултантски услуги например, коментираха пред „Класа" от „Движение за граждански контрол" - организацията, стояща зад февруарските протести от миналата година.
Според транспортният министър Данаил Папазов за ремонта на единствения ни спасителен кораб - „Перун" са необходими близо 10 милиона лева. Това той обяви пред журналисти по време на отчета на министерството за 2013 г. Същата теза бе обявена и от депутата от БСП – Варна Борислав Гуцанов, който на среща с неправителствени браншови организации обясни, че пари за ремонт няма. Вместо това той обеща, че в неопределеното бъдеще ще се търси начин за купуване на нови спасителни средства.
По информация на движението, от различни български предприятия има няколко оферти за пълен ремонт на „Перун", като най-високата ремонтна ведомост е за 2,4 млн. лв.
В същото време държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура", което е собственик на кораба, отчита счетоводна печалба от 18 млн. лв. Част от тях - 4,35 млн. лв. държавата прибира в бюджета със свое постановление. Останалата печалба обаче министерството ползва за всичко друго, но не и за осигуряване на безопасността по море, каквито задължения България има по редица международни конвенции и спогодби – на ООН, ИКАО, ИМО.
Един от най-фрапиращите случаи е обществена поръчка за консултантски услуги по управление на отпадъците в петте най-големи български пристанища – Варна, Бургас, Русе, Лом и Видин. Предвиденото възнаграждение за консултанта е близо 1 млн. лв., като част от парите са финансирани от ОП „Транспорт".
„Считаме, че транспортното министерство умишлено блокира изпълнението на задълженията на България по редица международни спогодби и споразумения, свързани с опазването на човешки живот в българския морски район. Затова ще сезираме прокуратурата за умишлена безстопанственост от страна на ръководството на МТИТС не само по време на това, но и на предишните правителства.", коментираха от ДГК. От движението съобщиха още, че ще поискат морското спасяване да бъде основна тема на следващия обществен съвет по воден транспорт на министерството. „Ще поискаме и обяснение от държавата защо други две важни спасителни средства – катери, доставени по линия на европейските фондове не са разплатени и гният, вместо да бъдат използвани по предназначение", коментираха още от движението.

Станете почитател на Класа