×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Бизнес климатът значително се подобрява в началото на 2014 г.

  • Мениджърите са оптимисти за развитието на предприятията

 

Общият показател на бизнес климата в България се повишава през януари с 4,6 пункта в сравнение с предходния месец, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Подобрените резултати са поради по-благоприятните мнения на стопанските ръководители от всички наблюдавани отрасли - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги. Проучването на НСИ е позитивен сигнал за подобрение на бизнес активността в страната в началото на новата година.

 

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, се повишава с 5,4 пункта през януари спрямо декември 2013-а година, заради по-оптимистичните очаквания на предприемачите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата на НСИ регистрира и подобрение на очакванията за производствената активност през следващите три месеца, въпреки че това не е съпроводено с подобрение на очакванията за износа. Несигурната икономическа среда и недостатъчното вътрешно търсене остават основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла, посочени съответно от 52,5% и от 45,1% от запитаните мениджъри. Относно цените в промишлеността очакванията са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

 

През януари ръст от 6,6 пункта бележи и показателят за бизнес климат в строителството, главно поради подобрените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Стопанските ръководители в сектора очакват и увеличение на новите поръчки в строителството през следващите шест месеца, което според тях ще доведе и до известно активизиране на дейността в краткосрочен план. Според проучването на НСИ основният фактор, затрудняващ дейността в строителния отрасъл, остава несигурната икономическа среда, следвана от финансовите проблеми и конкуренцията в бранша. Относно цените в бранша, преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

 

Активността в търговията на дребно също отчита подобрение в началото на 2014-а година, като съставният показател на НСИ за „бизнес климат в търговията на дребно" нараства с 1,4 пункта спрямо предходния месец. Това повишение се дължи на по-оптимистичните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата регистрира и по-благоприятни очаквания по отношение на поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

 

Подобрение с 3,7 пункта бележи и индексът, измерващ бизнес климата в сектора на услугите, поради подобрените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата на НСИ показва, че по-благоприятни са и мненията им по отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги.

Станете почитател на Класа