×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Симеон Елазаров: Има потенциал и за по-висок икономически ръст от 1,8%

  • Имаме известен оптимизъм за търговията на Софийска стокова борса (ССБ) през тази година, заяви нейният изпълнителен директор доц. Симеон Елазаров

Мая Цветкова

 

-Г-н Елазаров, смятате ли, че е възможно да постигнем, дори да надминем заложения в бюджета ръст на БВП за 2014 г. от 1,8%?

 

-Сега е моментът, когато трябва да преодолеем депресията. Ако това стане и икономиката се „отлепи" от дъното и тръгне напред, то ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,8% не само ще бъде постигнат, но и ще бъде по-висок. Това би се отразило положително и на инвестициите. Фактът, че Българска фондова борса (БФБ) вече отчита един неочакван подем, показва, че икономиката на България се развива положително. Тук трябва да се има предвид, че финансовият и реалният сектор не са много близки, но все пак са свързани. Въпросът е хората да решат, че вместо да трупат спестявания, е добре част от тях да вложат в някакви производствени дейности, имоти, акции и т.н.

 

Накратко, има потенциал и за по-висок от 1,8% икономически ръст, но за да се реализира той, много важна е и политическата обстановка в страната. Ще подчертая, че е необходима стабилна политическа обстановка. Защото в икономическата сфера през последните месеци според мен се предприемат положителни стъпки, но е необходима стабилност, за да дадат те резултати. Така че, при наличие на стабилност, България ще тръгне напред. В този процес ще ни подпомогнат и признаците на растеж на европейската икономика.

 

-Кои се очертава да бъдат най-важните „двигатели" на нашия икономическия растеж?

 

Както и досега, износът и съответно търсенето на нови пазари за стоките ни е важно и полезно. И фирмите би трябвало да се насочат натам, където имат печабла от износа си, независимо дали това е Европа или други държави, например Китай.

 

Друг основен фактор са инвестициите. Тук много би помогнало реализирането на крупни проекти като газопровода „Южен поток" и АЕЦ „Белене". Такива инвестиции движат напред икономиката – а блокирането им през последните 4-5 години се отрази негативно на икономиката. Големите проекти са стимул за бързо развитие на икномиката и в никакакъв случай не трябва да ги пренебрегваме. Освен това, както практиката показва, други съседни държави ги реализират, ако ние се откажем.

 

Важен фактор за икономическия ръст е и вътрешното потребление. То обаче зависи и от психологията на българина, т.е. по време на криза спестяваме пари за „черни дни". Вече има първи признаци за увеличение на вътрешното потребление и смятам, че тази тенденция ще се затвърди, стига да има стабилност у нас.

 

-Бихте ли казали, доколкото е възможно в началото на годината, кои икономически сектори имат потенциал за по-висок ръст през 2014 г.?

 

Говорейки за секторен анализ, споделям тезата на премиера Пламен Орешарски, че към момента не е необходимо чрез дългосрочни стратегии да се определя кои точно отрасли да имат приоритетно развитие. Държавата трябва да подкрепя и подпомага икономически сектори в условията на конкуренция, но без да предопределя тяхното развитие, а те сами да намерят своето място в икономиката като цяло.

 

В този ред на мисли бих казал, че туризмът е един от отраслите, които вече дадоха заявка за възходящо развитие. Селското ни стопанство също има голям потенциал за развитие, при условие, че продължи уедряването на земята и се вложат средства в поливното земеделие. Имаме, разбира се, големи възможности и в промишлеността, което се потвърждава и от последните статистически данни. Тук обаче трябва да се засили преработващата за сметка на добивната промишленост, защото обработените и готовите продукти носят много по-голяма добавена стойност.

 

Строителството, което отбеляза спад през последните 3-4 години, вероятно през тази година вече ще се възстановява, макар че едва ли ще достигне предкризисните си обеми. Не бива да се забравя и развитието на енергетиката, защото след 5-10 години голяма част от централите на въглища ще трябва да бъдат затворени поради екологичните изисквания на ЕС. Затова, според мен, бъдещото е в атомната енергия и съоръженията, работещи с отпадъчна биомаса.

 

- Доцент Елазаров, очаквате ли оборотът на Софийска стокова борса през 2014 г. да нарастне като физически и финансови обеми спрямо миналата година?

 

Първо ще се върна малко назад. През 2012 г. в световен мащаб имаше известно оттегляне на крупните инвеститори от вложенията в акции, за сметка на увеличение на инвестициите в стоки, благодарение на което и по света, и у нас стоковите борси реализираха скок на оборотите си. Така за 2012 г. Софийска стокова борса (ССБ) реалира почти 800 млн. лв. оборот. Преди година смятахме, че този оборот ще се запази и през 2013 г. Обаче след нормализацията на финансовите потоци инвестициите в ценни книжа, т.е. в акции, се върнаха, а намаляха тези в борсови стоки. Това се отрази на търговията на стоковите борси в света и у нас, като през миналата 2013 г. оборотите се свиха в една или друта степен.

 

В България допълнителен отрицателен фактор бяха действията на предишния финансов министър Симеон Дянков, който с прекаления си стремеж да запази финансовата стабилност, удари зле малкия и среден бизнес и много фирми фалираха. Това нямаше как да не се отрази и на борсовата търговия, като средният обем на сделките намаля. За тази година имаме известен оптимизъм спрямо предишната, но засега не мога да се ангажирам с по-конкретни прогнози.

Станете почитател на Класа