Давос: Европа не е излязла от рецесията

Световните лидери, участващи на икономическия форум в Давос, предупредиха, че Европа не е напълно излязла от рецесията.

Те призоваха за по-гъвкав пазар на труда, както и фокус върху иновациите, технологиите и търговията, за да спре Европа да изостава от САЩ и Китай.

Аксел Вебер, който е председател на UBS, каза, че след криза е естествено да има желание да "погледнем от добрата страна", но че това би било "твърде едностранно", предаде Би Би Си.

Той каза, че възстановяването на Европа е "съмнително и неравномерно".

Бившият управител на Вundesbank заяви, че сегашният растеж в еврозоната не е достатъчно бърз, за да намали безработицата. Според него има два основни риска пред региона.

Първият е опасността изборите за европарламент да доведат до нарастващи настроения на политически протест, а оттам и нестабилност. И вторият е, че стрес тестовете на финансовите институции от страна на Европейската централна банка могат да предизвикат паника на пазарите. "Очаквам някои от банките да не преминат тестовете", предупреди той. Същевременно Пиер Нантерм, изпълнителен директор на консултантската компания Accenture, също заяви притесненията си по отношение на политиката. "Загрижен съм за нарасналите вълни на екстремизъм в Европа", заяви той.

Възстановяването на засегнатите от кризата райони, неравенството и климатичните промени са основните въпроси, които ще бъдат дискутирани на тазгодишния Световен икономически форум в швейцарския ски курорт Давос.

Лидери и представители на водещи световни компании се събират, за да говорят по темата „Промяна на света – последствия за обществото, политиката и бизнеса". В събитието ще се включат 2500 политици, мениджъри и директори на компании от над 100 държави.

Сред главните теми в Давос ще е и растящото недоверие към управляващите в много държави по света. САЩ са едни от потърпевшите, тъй като проблемите с тавана на дълга и неефективните спорове в Конгреса доведоха до изключителен спад в доверието към американските власти.

Междувременно в Европа продължават протестите, провокирани от мерките за икономии и кризата. В Тайланд пък гражданите свързват управлението преди всичко с корупция.

В същата прогресия расте и разминаването между бизнеса и политиката, но общественото доверие към бизнеса е стабилизирано е и около 58%.

В дневния ред на Световния икономически форум е включен и въпросът с разочарованото поколение млади хора, които нямат работа, а често са и без подходящата квалификация. Всичко това засилва тяхното чувство на безпомощност.

Въпреки че Давос е мястото, в което най-влиятелните политици и най-големите бизнес компании в света се срещат, има дълъг списък от личности, които по традиция не участва в събитието.

http://www.standartnews.com

Станете почитател на Класа