БСК: Изборът на подизпълнители при обществените поръчки трябва да се регламентира


Настояваме за въвеждане на строга регламентация в избора на подизпълнители при обществените поръчки, се казва в становището на Българска стопанска камара (БСК), относно готвените промени в Закона за обществените поръчки. Работодателската организация предлага в законопроекта да се добави текстът: „Сключването на договор с подизпълнители, избрани по време на изпълнението на обществената поръчка, става при установена невъзможност за изпълнение на задълженията от страна на подизпълнителите, посочени в офертата и след одобрение от страна на възложителя. Подизпълнителите, следва да отговарят на изискванията, посочени в конкурсната документация на поръчката.»
От БСК смятат, че наличието на възможност за подписване на договор с други подизпълнители по същество подменя офертата на изпълнителя и не гарантира, че те отговарят на условията на конкурсната документация, което опорочава процедурата. «Липсата на яснота при какви обстоятелства изпълнителят може да сключи договор с други подизпълнители дава възможност за изнудване на подизпълнителите, посочени в офертата, след сключване на договора“, обосновават предложението си от БСК.

Бизнесът същевременно възразява срещу наличието на възможност за възлагане при определени условия на поръчки без търг или конкурс на кандидати (in-house поръчки). “Отсъствието на изисквания към свързаните с възложителя фирми като оборот, квалификация на персонала, опит и др. ще доведе до създаване на собствени фирми от възложителите с основна цел обсебване на ресурсите по Закона за обществените поръчки (ЗОП), неконтролируемо харчене на публични средства и вътрешна корупция”, допускат от БСК. Тази възможност пък ще доведе до елиминиране на конкуренцията, отсъствие на справедливо определяне на цената на поръчката и на условията за нейното възлагане. Възлагането на „собствени” фирми от страна на възложителите ще ограничи и свие рязко пазара на обществени порчъки и достъпа на малкия и среден бизнес до тях, ще влоши тяхното финансово състояние. Като резултат ще бъде налице опасност за източване на бюджетни и обществени средства, смятат от БСК.

Като трета своя препоръка работодателите предлагат, с цел бързо и ефективно решение на спорове при провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки, да се регламентира възможността за арбитражно решаване на спорове при съгласие на заинтересованите страни в процедурата.

Станете почитател на Класа