Чобанов: Ще реализираме заложения икономически ръст от 1,8%


„Прогнозата ни за икономическия растеж за 2014 г. от 1,8% не е преувеличена. Опасявам се по-малко в момента, отколкото преди 6 месеца поради мерките, които предприехме, за да оживим икономиката“, заяви министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за БТВ.

Една от причините за това е промененото отношение на държавата към бизнеса. „Държавата е коретен партньор и една от мерките, с които го показва е, че започнахме да възстановяваме ДДС по поредността на заявките. Това е мярката, която възстановява на бизнеса 20% - колкото е данъкът и може да използва тези средства, за да се разплати, да даде заплати, а в някои случаи и бонуси“, заяви министър Чобанов. Той допълни, че през декември 2013 г. възстановеното ДДС е 540 млн. лв., което е с 300 млн. лв. повече в сравнение с декември 2012 година.

Той каза още, че възстановяването на доверието към държавата включва и навременно плащане по обществените поръчки и покриването на стари задължения, което се прави в момента. Министър Чобанов допълни, че е ускорено плащането по еврофондовете, като през второто полугодие на 2013 г. са разплатени 2,2 млрд. лв. на бизнеса. „Част от средствата са от държавния бюджет и очакваме през март Европейската комисия да ни ги възстанови“, допълни още той.

Министър Чобанов коментира, че държавният дълг на България не е бил увеличен през 2013 г., а дори напротив. С изтегления 1 млрд. лв. заем са се погасили стари заеми на държавата. Към края на март 2013 дългът е бил 14,4 млрд., а към края на същата година е 14,1 млрд. лева. Така „в края на миналата година се оказахме с дълг, който е с 300 милиона по-малко“ и дълговата позиция на държавата се подобри.

По отношение на дълговата политика през 2014 г. финансовият министър заяви, че лимитът, който е предвиден в Закона за държавния бюджет ще бъде използван по предназначение, така че „около 1,3 млрд. лв. са за падежиращ стар дълг, 1,7 млрд. ни трябват да платим отново стар дълг, който падежира през 2015 г. и останалите 1,4 млрд. са за финансиране на бюджетния дефицит“.

По отношение на Публичната инвестиционна програма с размер 500 млн. лв. министър Чобанов заяви, че проектните предложение вече се набират и процедурата е в ход. „Министерството на финансите дава методологическа информация по отношение на апликационната форма, където е необходимо“, уточни министъра. Според Чобанов се подобрява и сътрудничеството между Агенция „Митници“ и Министерството на вътрешните работи, като това намира изражение в резултатите в борбата с контрабандата.

Станете почитател на Класа